KOFIO MAG

Kofein

Jak působí, kdy pomáhá a kdy škodí?

Většina z nás si život bez kofeinu neumí ani představit. Povzbuzuje mozek, pomáhá spalovat tuky a zlepšuje náladu. Když ho je ale moc, může zvyšovat tlak, narušit spánek nebo způsobit únavový pád. V článku se dozvíte, jak kofein v lidském těle funguje.

před 2 týdny
Rozálie
Rozálie Nováková
Klára Böhmová
Klára Böhmová

Kofein povzbuzuje už tisíce let

V různých koutech světa byl kofein objeven v různých podobách – v Arábii jako káva, v Asii čaj, v Jižní Americe yerba maté a guaraná a v Latinské Americe jako kakao. Rekordmanem mezi nimi je dozajista poslední zmíněné kakao, které bylo konzumováno Olméky dokonce už stovky let před naším letopočtem. I když se v průběhu století přístup k těmto plodinám měnil, občas byly i zakázané a spekulovalo se o jejich zdravotní závadnosti, oblíbené byly a jsou stále. Dostaly se i do mytologických příběhů různých kultur a dnes si velká část populace nedokáže život bez kofeinu ani představit.

Když Goethe nemohl spát

Psal se začátek 19. století a spisovatel Johann Wolfgang Goethe měl problém: nemohl spát. Měl podezření, že za tím stojí káva, a tak požádal svého známého chemika Friedricha Ferdinanda Rungeho, aby zjistil, co v těchto zrnkách způsobuje jeho nespavost. Runge si je vzal pod lupu a – voilà – poprvé v historii objevil kofein. Trvalo ale ještě víc než sto let, než se kofein podařilo izolovat – v roce 1902 za jeho popis a izolaci získal Hermann Emil Fischer Nobelovu cenu za chemii.

Foto: krystalky kofeinu pod mikroskopem

Pozitivní a negativní efekty kofeinu

Vědecké studie stále ještě nabízejí poměrně nesjednocené výsledky, nicméně za poslední dvě století se postoj ke konzumaci kofeinu a kávy přehoupl z negativního spíše k neutrálnímu až pozitivnímu.

  • Přiměřená konzumace kofeinu (3–4 šálky kávy denně) by měla mít pozitivní efekt na naše játra,
  • snižovat pravděpodobnost vzniku některých rakovin (endometria, jater, prostaty a tlustého střeva),
  • snižovat pravděpodobnost vzniku některých onemocnění (Parkinsonova a Alzheimerova choroba),
  • dokonce pomáhat s hubnutím díky zrychlování metabolismu a podpoře rozkladu tuků.
  • Zvyšování krevního tlaku,
  • podpora řídnutí kostí,
  • možný vznik závislosti.

Jak kofein funguje?

Kofein patří mezi tzv. methylxantinové alkaloidy – skupinu látek, které si vyrábí spousta rozmanitých organismů. Strukturně připomíná adenosin, což je neurotransmiter, který v těle reguluje únavu a spánek. A právě díky téhle podobnosti se kofein může na adenosinové receptory v mozku navázat místo něj. Jak přesně to probíhá?

  1. Ráno máme adenosinu velmi málo a jeho hladina postupně stoupá. Čím víc ho máme, tím větší pociťujeme únavu.
  2. Kofein mu však „zabere místo“ a na adenosinové receptory se naváže místo něj. Cítíme se díky tomu aktivní a energičtí.
  3. Jenže adenosin nezmizí, jen čeká, až kofein ustoupí. A proto přichází „kofeinový pád“ (typicky odpoledne) a my se cítíme, jako by nás někdo praštil palicí.

Věděli jste, že: Na stejné adenosinové receptory se váží i psychotropní látky, například kokain a amfetaminy (speed, pervitin a extáze).

Účinky kofeinu

Účinek kofeinu nespočívá jen v tom, že blokuje adenosin. Má vliv na další neurotransmitery, což pak ovlivňuje:

Soustředění

Soustředění

Stimuluje uvolňování acetylcholinu a glutamátu → zlepšuje náladu a ostražitost.

Zrychlený tep

Zrychlený tep

Podporuje uvolňování adrenalinu a noradrenalinu → zrychluje tep a může způsobit třes v rukou.

Pocit spokojenosti

Pocit spokojenosti

Uvolňuje dopamin → dobrá nálada, zvýšení motivace, ale také potenciál k závislosti.

Včela přitahovaná kofeinem v květu kávovníku

Jakou funkci má kofein?

Rostliny kofein tvoří jako obranu proti spásání a napadení houbami a plísněmi, v podstatě jako takový přírodní pesticid. To i vysvětluje, proč nám kofein (a zbylé alkaloidy) chutnají hořce: vnímání hořkosti se vyvinulo jako upozornění na přítomnost toxinů a jedů v potravě – upozornění, které jsme se s případě kofeinu (respektive kávy) ovšem rozhodli ignorovat.

Závislost není jen lidská záležitost

Možná vás překvapí, že závislými na kofeinu se mohou stát i zvířata a kávovník toho dokonce umí využít pro svůj prospěch. Kofeinem plní i nektar ve svých květech, nektar, na který láká opylovače, zvláště včely. Ty pak pod vlivem kofeinu mění své chování – navracejí se ke stejným květům, i když ví, že jsou již prázdné, a posílají k nim i své sestry – což je chování, které se jinak tak pracovitému a výkonnému druhu nepodobá, ukazuje ale jak silný efekt kofein na organismus může mít.

Kofein pod lupou

James Hoffmann, miláček všech kávomilů, v tomhle videu rozebírá kofein na molekuly.

Jak se vyrábí bezkofeinová káva

Odstranění kofeinu ze zelených kávových zrn není jen tak, ale ať už se použije jakákoli metoda dekofeinizace, základní princip je vždy podobný. Rozdíl mezi jednotlivými metodami spočívá v tom, co se k extrakci kofeinu používá a jak moc (nebo naopak málo) to ovlivní chuť výsledné kávy. 

  1. Zrnka se nejprve navlhčí – obvykle na cca 25 % vlhkosti, aby kofein změkl a dal se extrahovat.
  2. Pak následuje fáze extrakce – do kontaktu se zrny přijde látka, která na sebe kofein naváže.
  3. A nakonec se zrnka opět očistí a vysuší – a látka s navázaným kofeinem se filtruje nebo jinak odstraní.

TIP: Přečtěte si článek o konkrétních metodách dekofeinizace nebo další zajímavosti o bezkofeinové kávě.

Časté otázky o kofeinu

Friendly reminder: svůj individuální zdravotní stav vždy konzultujte s lékařem!

Jak dlouho působí kofein?
Jak dlouho působí kofein? Kofein začne účinkovat už během 15–30 minut po konzumaci a účinek obvykle přetrvá několik hodin – často se uvádí, že kofein působí zhruba 4–6 hodin. Individuální doba působení se ale samozřejmě liší, záleží na věku, aktuálním zdravotním stavu, hmotnosti, stavu jater...
Poločas rozpadu kofeinu v těle (tedy doba za kterou tělo odbourá polovinu přijaté dávky) je u zdravých dospělých v průměru kolem 4 hodin. To znamená, že zhruba po 5 hodinách od vypití kávy máte v těle stále asi 50 % kofeinu z původní dávky.
Jaký je rozdíl mezi teinem a kofeinem?
Jaký je rozdíl mezi teinem a kofeinem? Pojem tein označuje kofein obsažený v čaji – chemicky jde o naprosto stejnou látku. Rozdíl je však v kontextu a účinku – v čajových lístcích se kofein (tein) nachází společně s dalšími látkami, zejména polyfenoly (taniny, česky třísloviny) a aminokyselinou L-theaninem, které ovlivňují jeho vstřebávání.
Tein je navázán na taniny, takže se uvolňuje pomaleji než kofein v kávě a tím pádem nastupuje účinek čaje pozvolněji a je déle trvající, ale zároveň mírnější.
Naproti tomu kofein v kávě není vázán na jiné složky a uvolňuje se do krevního oběhu rychle; povzbudivý efekt kávy tak nastupuje už během několika minut po vypití a je intenzivnější, ale kratší než u čaje.
Kolik kofeinu má espresso?
Kolik kofeinu má espresso? Množství kofeinu v kávě ovlivňuje spousta věcí – od druhu zrnek a způsobu přípravy až po velikost šálku.  Klasické espresso o objemu 30 ml má zhruba 60–65 mg kofeinu. Pokud ale použijete směs s vyšším podílem robusty, bude ho výrazně víc, než v případě čisté arabiky.
Může kofein způsobit úzkosti?
Může kofein způsobit úzkosti? Ano, může. Kofein stimuluje centrální nervový systém, a zejména ve vyšších dávkách může vyvolat nervozitu a u citlivých jedinců i pocity úzkosti. Jde o jeden z dobře zdokumentovaných nežádoucích účinků nadměrné konzumace kofeinu – projevit se může neklid, roztěkanost, bušení srdce, zvýšený krevní tlak a úzkostné stavy.
Výzkumy ukazují, že při vysokých dávkách kofeinu (např. >400 mg za den, což jsou zhruba 4 hrnky filtru o objemu 250 ml ) se zvyšuje pravděpodobnost výskytu úzkostí a panických atak. U lidí trpících panickou či úzkostnou poruchou může kofein výrazně zhoršit stav – švédští vědci ve svém výzkumu z roku 2021 zjistili, že dávka ~480 mg kofeinu vyvolala panický záchvat u více než poloviny pacientů s panickou poruchou, zatímco u zdravých dobrovolníků stejná dávka vyvolala paniku jen v 1–2 % případů.
I u jinak zdravých lidí však může už středně vysoká dávka (např. jednorázově ~200–300 mg) vyvolat příznaky úzkosti či zvýšené nervozity, zvláště pokud na kofein nejsou zvyklí. Pokud trpíte úzkostmi, lékaři doporučují omezit příjem kofeinu – citliví jedinci by se mu měli ideálně vyhnout úplně, nebo ho konzumovat jen v malých dávkách.
Jaká je doporučená denní dávka kofeinu?
Jaká je doporučená denní dávka kofeinu? Doporučená denní dávka kofeinu je pro zdravého dospělého člověka 400 mg. Při vyšší dávce už byste mohli pociťovat právě nepříjemné účinky – třes, bušení srdce, nervozitu, slabost...
Je kofein v těhotenství škodlivý?
Je kofein v těhotenství škodlivý? Mírné množství kofeinu v těhotenství lékaři považují za naprosto bezpečné. Většina odborných institucí doporučuje nepřekračovat dávku ~200 mg kofeinu denně v těhotenství (to odpovídá zhruba 2 šálkům filtrované kávy za den). Podle Americké společnosti porodníků a gynekologů (ACOG) dávky pod 200 mg/den nevykazují vliv na riziko spontánního potratu či předčasného narození. Pokud jste těhotná, můžete klasickou kávu střídat s bezkofeinovou.
Je kofein při kojení škodlivý?
Je kofein při kojení škodlivý? V přiměřeném množství ne. Kofein přechází do mateřského mléka, ale většina studií ukazuje, že konzumace do 200–300 mg denně (cca 2–3 větší šálky filtrované kávy) je pro většinu kojících matek bezpečná. Vyšší dávky – zejména nad 500 mg denně – už mohou u miminek způsobit neklid, podrážděnost nebo potíže se spánkem.
Citlivější jsou především novorozenci a nedonošené děti, u kterých se kofein odbourává pomaleji. V takových případech se doporučuje příjem kofeinu omezit ještě víc.
Pokud přesto máte obavy z pití kávy, zkuste bezkofeinovou variantu.

Nezapomeňte doplnit hladinku

A mrkněte se, které kávičky máme na skladě.