Concept Coffee Roasters pro vás mají rwandskou kávu, která je důkazem toho, že i jemné tóny dokážou zanechat silný dojem. V šálku se otevírá svěží profil plný citrusů, tropického ovoce, kakaových nibsů a šťavnatého bobulovitého ovoce. Je to šálek, který vás zaujme svou čistotou, jasnou aciditou a vrstevnatou sladkostí. Ať už si ji připravíte doma nebo na cestách, tahle káva je přesně ten typ, který vás probudí nejen kofeinem, ale i chutěmi.
Stanice Gasharu, která vznikla v roce 2014 v oblasti Nyamasheke na západě Rwandy, zpracovává sklizně více než 1650 drobných farmářů. Nachází se v nadmořské výšce až 2100 m n. m. a profituje z kyselé sopečné půdy a vysokého průměrného srážkového úhrnu. Stanici vede Valentin Kimenyi, který klade důraz nejen na kvalitu, ale i na sociální dopad – projekt Gasharu podporuje farmáře v zakládání družstev, finančním vzdělávání a vytváření úspor. V regionu, který je paradoxně jedním z nejchudších v zemi, se káva stává nástrojem ke zlepšení životní úrovně a posílení komunity.
Tato káva je zpracována metodou anaerobic natural, při níž třešně fermentují po dobu 100 hodin v prostředí bez kyslíku. Díky pečlivé kontrole pH, teploty a vlhkosti v uzavřených nádržích se do zrn dostávají hlubší chuťové vrstvy. Po fermentaci se káva suší na slunci na afrických postelích. Tento způsob zpracování pomáhá vytáhnout z kávových třešní maximum ovocnosti a sladkosti, aniž by ztratily svou čistotu nebo eleganci. Výsledkem je komplexní a nezapomenutelný šálek s jasným podpisem rwandského terroiru.