Výběrová káva Etiopie HALO BERITI ze slovenské pražírny Concept Coffee Roasters je charakteristická tóny vaječného likéru, čokolády a červených jablek.
Naturální Etiopie prošla tzv. flavor modulation - po sušení odpočívala v dřevěném sudu dříve použitém pro whisky bourbon. Díky tomu získala jedinečné tóny sladkéhou bourbonu a výraznější charakter.
Promývací stanice Halo Beriti se nachází ve známé oblasti Yirgacheffe, kam dodávají své třešně zemědělci z nedaleké vesnice Gedeb. Jedná se o divoké odrůdy arabica, které se pěstují ekologicky v nadmořské výšce 1900 až 2400 m n. m. Odrůda heirloom je označení původních etiopských odrůd, které vznikly křížením.
Káva je certifikována jako organická a byla přirozeně zpracována. Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Producent: Boledu
- Procesní stanice: Halo Beriti
- Nadmořská výška: 1950 - 2150 m n. m.