KOFIO MAG

Pacas

Odrůda kávy

El Salvador si nese ve své pokladnici mimo aztéckých klenotů i svůj vlastní kávovník. Jako má Brazílie svou Caturru a Kostarika Villu Sarchi, i v El Salvadoru vznikla přirozeně tzv. single-gene mutace (neboli mutace jednoho genu) odrůdy Bourbon, která stvořila trpasličí kávovník s názvem Pacas.

20. Duben
Rozálie
Rozálie Nováková

Vzhled rostlin

Její kompaktní malé keře jsou velmi praktické – nejen, že je lze sázet až dvakrát hustěji a mít tak dvojnásobnou sklizeň, ale také se mnohem jednodušeji otrhávají a ošetřují postřiky.
Stejně jako Bourbon je bohužel velmi citlivá na rozšířená onemocnění včetně kávové rzi, jinak se ale jedná o velmi houževnatou rostlinku, která dokáže růst v mnoha rozmanitých mikroklimatech.
Ač malá, Pacas je velmi produktivní a zároveň dosahuje velmi vysoké kvality, proto je oblíbenou odrůdou jak pro pěstování, tak i pro šlechtění jiných hybridů.

Kdo je rodina Pacas?

Západní El Salvador je rájem pro kávovníky a jiné rostlinstvo pro jeho výživnou vulkanickou půdu, darovanou aktivním stratovulkánem Santa Ana (Aztéky nazývaný Lamatepec, či Llamatepec).

Na jeho úbočích můžeme nalézt hned 7 farem patřících významné salvadorské rodině Pacas. Obřích 230 hektarů s milionem kávovníků rozmanitých odrůd zde obhospodařuje již pátá generace tohoto rodu. I přes velikou rozlohu tak činí stále ještě starostlivým pečlivým přístupem s ohledem na kvalitu produktu a životní prostředí.

Farma rodiny Pacas

Podívejte se na krátké video, jak to vypadá na jedné z jejich farem.

Objevení nové odrůdy

Objevení nové odrůdy

V roce 1949 se na jedné z farem rodiny Pacas, Finca San Rafael, objevilo několik kávovníků nezvyklého vzhledu, které ovšem Don Fernando Alberto Pacas Figueroa považoval za tehdejšího rozšířeného hybrida Bourbonu San Ramon. Přesto ho zaujal jejich vzhled a vysoká produktivita, začal sbírat jejich semínka a brzy založil velikou školku čistě jen z těchto stromků.

Jak to bylo dál?

V roce 1956 se na jeho farmě sešli Don Francisco de Sola a Don Fernandův syn Fernando Alberto Pacas Trujillo a zavedli řeč na tyto nové kávovníky. Zaslali několik semenáčků na University of Florida ke genetické studii a velmi rychle se ukázalo, že se nejedná o odrůdu San Ramon, jak si původně mysleli. Úplně nová odrůda byla díky jejich věrné péči a dlouhodobé kultivaci pojmenována Pacas.
S rokem 1960 se její další selekce ujala již salvadorská výzkumná instituce ISIC (Salvadorian Institute of Coffee Research) a dnes Pacas zastupuje celou čtvrtinu celkové produkce kávy El Salvadoru.

Odrůda ideální pro šlechtění

Přes její malý vzrůst, je Pacas velmi produktivní a kvalitní, avšak náchylná na onemocnění. Proto je oblíbenou odrůdou jak pro pěstování, tak i pro šlechtění jiných hybridů. Jejím nejslavnějším potomkem je Pacamara – hybrid Pacas a brazilského Maragogipu. Svou kvalitou a chutí je předčí a právem tak nechává Pacas býti hrdým rodičem.

Kde byla odrůda Pacas poprvé objevena?

Vyberte jednu možnost.

Co je hlavní výhodou této odrůdy?

Vyberte jednu možnost.

Co je hlavní výhodou této odrůdy?

Vyberte jednu možnost.

Co máme na skladě?

Tohle jsou momentálně naše nejprodávanější kávy – ochutnejte!