Výběrová káva Kolumbie INZÁ z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny broskví, karamelu a krémovým tělem.
První ukázka a první káva z Caucy, kterou jsme za poslední dobu měli. Perfektní ranní šálek s krémovým karamelovým tělem zvýrazněným jasnějšími broskvovými tóny, které představují klasické odrůdy, jako jsou Bourbon, Caturra a Typica, kterými je tento region známý. Komunitní projekt Inzá představuje práci 290 členů Asociación de Productores de Café del Oriente Caucano známé jako ASORCAFÉ. Sdružení ASORCAFÉ, které sídlí ve městě Pedegral, bylo založeno na základě posílení ekonomické pozice prostřednictvím výběrové kávy. Po sklizni se třešně drtí a v závislosti na povětrnostních podmínkách a vlhkosti se fermentují 20 až 40 hodin. Poté se káva promyje, roztřídí a následně se suší 8 až 15 dní, v případě potřeby za použití parabolických sušiček.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1500 - 2100 m n. m.
- Producent: ASORCAFÉ