Milovníci lehkých a ovocných káv vhodné pro přípravu espressa zbystřete! Pražírna BirdSong totiž přichází s touto polopromytou kávičkou z Kolumbie, jejíž šálek se vyznačuje lehkou a acidní chutí citronů, plným lískooříškovým tělem a sladkostí třtinového cukru v závěru. Ochutnejte a užijte si tuto parádní kávičku i vy!
Finca Santa Maria v regionu Santander je jednou z farem Oscara Daza, který je převzal po svém otci. Chod farmy má plně na starosti Oscarova manželka, paní Mildred Daza. Pod záštitou projektu Manos de Mujer spolu s týmem 30 žen spravuje na 80 ha vše od administrativy, přes sběr, zpracování a testování kvality kávy. Ženy se zde podílejí na každém kroku nutném při produkci kávy. Díky jejich práci mohou zlepšit ekonomické podmínky nejen jejich rodin, ale i celé komunity. Okolo kávovníků roste až 15 druhů různých stromů ve třech výškových patrech. Nejvyšší stromová vrstva je ve výšce okolo 12 metrů a je nejlákavější pro místní, ale i stěhovavé ptactvo. Díky těmto podmínkám je farma certifikována krom bio také BirdFriendly.
Ženy kávu z farmy Santa Maria tuto kávičku zpracovávají polopromytou metodou, při které se ušetří mnoho vody, protože je jí potřeba až 7x méně, než při zpracování metodou promytou. Hlavní rozdíl tkví v tom, že k fermentování zrn dochází v tenké vrstvě dužiny místo ve vodě. Ženy z farmy nejprve třešně přenesou do stanice La Pradera. Tam jsou každý večer zbaveny svrchní slupky i lepkavého obalu okolo kávového zrnka. Ta však nezůstanou holá, stále na nich ulpívá takzvaná musiláž, tedy tenká dužnatá vrstva obsahující cukry. Zrnka dalších 18–25 schnou v sušárně a zajímavé je, že díky zmíněné musiláži při schnutí zároveň dochází k lehké fermentaci. Až na konci procesu se ze zrn pomocí vody odstraní i musiláž a při teplotě 38 stupňů se suší dalších 16–24 hodin, dokud neuschnou.
- Nadmořská výška: 1600 - 2000 m n m.