Tato káva rozhodně není klasická promytá Kolumbie a proto nečekejte tradiční chuť ořechů a čokolády. Odrůda Pink Bourbon dokáže mít mnoho tváří od sladké a krémové, výrazné ovocné, ale i čajové a květinové. Této Kolumbii dominuje sladké tělo javorového sirupu, s tóny jahod a lehkou aciditou nektarinek.
Farma Lord Voldemort (své jméno získala na základě farmářovy obliby populárních románů o Harrym Potterovi) leží v kolumbijské oblasti Huila. Káva na farmě roste ve 100% stínu původních tropických stromů, které pokrývají 5 z 13 celkových hektarů. Na nezemědělských pozemcích pak farmář Deiro Garcia nechává volné pole působnosti původní fauně a floře mající své jisté místo v zachovalé pralesní krajině. Deiro García se ve světě kávy pohybuje už odmala, pěstování kávy je totiž v rodině Garciú tradicí. Po založení vlastního projektu začal svou pozornost více napřimovat k metodám zpracování. Zkoumal především, jak modifikovat a inovovat tradiční metody zpracování (promyté a naturální). Experimentoval s délkou sušení a fermentace, což mu pomohlo lépe pochopit chemické procesy a jejich vliv na kvalitu zrna. Absolvoval také kurz mikrobiologie, kde zjistil, že různé druhy kvasinek a bakterií vytvářejí jinou chuťovou strukturu. I s tím posléze začíná provádět pokusy - pěstuje si své vlastní bakterie a kvasinky z domácích ovocných nebo zeleninových fermentů.
HOT NEWS: Ačkoliv byla odrůda Pink Bourbon považována za hybrida Red a Yellow Bourbon, díky novým možnostem zkoumání DNA bylo v roce 2023 potvrzeno, že tato odrůda pochází z Etiopie. Tomu nasvědčují i její komplexní chuťové charakteristiky — chuti dokáže být úžasně ovocná a květinová. Velký obsah glukózy přispívá k delikátně jemné, ale komplexní chuti. Pink Bourbon je náročný na pěstování v konzistentním a velkém objemu.
S promytou/mokrou metodou se setkáme často u afrických káv - u Keni v téměř vždy. Jediné, co se podílí na tvorbě chuti je samotné zrno, na jehož chuť má vliv hlavně odrůda (v tomto případě výrazný Pink Bourbon) a region, kde vyrůstá (podnebí, půda, nadmořská výška). Z tohoto důvodu je nutné zajistit, aby plod dostatečně dozrál a zrno uvnitř bylo vyživené cukry. Třešně byly po sběru mechanicky zbaveny slupky a části dužiny lisem na kávu (nazývaným pulper). Poté byly uzavřeny do betonového tanku s vodou, kde po dobu 24 hodin fermentovaly. Dále byla nádrž vyprázdněna, zrna propláchnuta a byla rozmístěna na vyvýšené africké postele, kde schla po dobu 3-6 týdnů (stejně jako u naturálního zpracování). Výsledkem promyté metody jsou obecně jemnější čajovější chutě, subtilnější tělo a sofistikované tóny.
- Nadmořská výška: 1 750 - 1 950 m n. m