Další krásná káva, kterou si pro vás pražírna Beansmith.s připravila, pochází opět z Keni. A i tentokrát se jedná o lot větších zrnek, tedy jeho označení je opět AA. V této Keni Kiambara AA se můžete těšit na rebarborový koláč, šípek a černý čaj.
Továrna Kiamabara se nachází ve městě Kabare v okrese Nyeri ve střední provincii. Spolu s továrnami Kagumoini, Kieni, Gathugu a Gatina je přidružena k družstvu Mugaga. To bylo založeno v roce 1995 po rozdělení mnohem většího družstva Mathira F.C.S. V současné době má toto družstvo přibližně 4800 aktivních členů a každý člen má v průměru asi půl hektaru půdy, na které pěstuje kávu spolu s makadamií, fazolemi, banány a kukuřicí. Oblast má hlubokou, dobře odvodněnou a úrodnou červenou sopečnou půdu v nadmořské výšce kolem 1900 metrů nad mořem s 953 mm srážek ročně.
Kávu ručně sbírají drobní pěstitelé a dodávají ji do továrny Kiamabara, kde se zpracovává. Při ní se nejprve oddělí hustá zrna od nezralých (plovoucích), hustší zrna se potopí a jsou poslána kanály do fermentační nádrže. Tato první fáze fermentace trvá přibližně 24 hodin, poté se zrna propláchnou studenou vodou a na dalších 12-24 hodin se přesunou do sekundárního fermentačního tanku. Po ukončení procesu fermentace se zrna dostanou do promývacích kanálů, kde se dále oddělí plovoucí zrnka a hustá zrna se očistí od slizu. Poté se promytá zrna dostanou do namáčecích nádrží, kde mohou být v čisté vodě až dalších 24 hodin. Tento proces namáčení umožňuje, aby se v buněčné struktuře každého zrna vyvinuly aminokyseliny a bílkoviny, což má za následek vyšší kyselost a komplexní ovocné chutě v šálku. Pergamen se poté přenese na počáteční sušící stoly, kde se položí v tenké vrstvě, aby se rychle odstranilo přibližně 50 % vlhkosti. Tato první fáze sušení může trvat přibližně 6 hodin, než se zrna shromáždí a položí do silnějších vrstev na zbývajících 5 až 10 dní sušení. Suchá pergamenová káva se poté dopraví do soukromého mlýna a uloží se do “bodegy”, kde odpočívá – jedná se o vyvýšené buňky vyrobené z pletiva, které umožňuje kávě odpočívat. Káva, která si odpočinula, se poté odveze do aukce.
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.