Připravte se na kávový zážitek plný ovocných tónů! Tato promytá kávička z Keni od pražírny Chroast vám nabízí jedinečnou kombinaci grepového aroma společně se štavnatostí marmelády a lehkou dochutí vanilky. No prostě káva, kterou budete chtít popíjet pořád dokola.
Závod Gitutu patří pod Aghuti Farmers’ Cooperative Society a víc jak 800 drobných farmářů sbírá a nosí své třešně denně během sklizně do této zpracovatelské stanice, kde jsou pečlivě roztříděné dle kvality a farmáři dostávají zaplaceno dle váhy třešní v dané kvalitativní hladině. Ve 30. letech 20. století keňská vláda najala Scott Laboratories (SL), aby pro ni vyvinula odrůdy, které budou silnější a odolnější vůči suchu. Se SL 28 se jim sice nepodařilo vyvinout kávovník s nejvyššími výnosy, ale za to se skvělými chuťovými vlastnostmi – ovocnou a citrusovou chutí, komplexní a sladký šálek kávy typický pro keňskou kávu. Na druhé straně se SL 34 přišli s kávovníkem s vysokými výnosy a dobrou adaptací na vyšší nadmořské výšky. Odrůda nevyžaduje příliš mnoho hnojení, ale je náchylnější na choroby, jako kávová rez, choroba kávových třešní a další.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1700-1800 m n. m.