Pokud nejste zrovna příznivcem kofeinu, ale rádi byste si užili vynikající kávu, určitě neuděláte chybu s touto bezkofeinovou kávičkou z Kolumbie od pražírny Fiftybeans. V šálku objevíte šťavnaté a ovocné tóny broskví a červeného ovoce společně s plným čokoládovým tělem.
Farma La Palmira se nachází v kolumbijském pohoří Caldas. Caldas se nachází mezi dvěma rozdělenými pohořími And a vyznačuje se mikroklimatem ovlivňovaným západními větry od oceánu. Kávovníky pěstované na Ignaciově farmě zažívají chladné noci a větrné dny, které nabízejí proudění vzduchu. Na farmě La Palmira pracuje tým sběračů, kteří ručně vybírají zralé třešně z jeho dobře pěstované odrůdy Colombia. Ignacio tyto zralé třešně před přesunem přírodně zpracované kávy na sušicí lůžka předfermentuje, což dodává jeho mikrolotům jemný vinný charakter. Během této předfermentace Ignacio kontroluje hladinu kyslíku, čímž zabraňuje mikrobům v nadměrné produkci octových kyselin, které mohou vést k nepříjemným příchutím v šálku.
Při EA metodě káva se nejprve při velmi nízkém tlaku napaří tak, aby se odstranil pergamen. Kávové zrno napařené horkou vodou změkne a nabobtná. Tento proces připraví zrno pro hydrolýzu kofeinu, který se váže na soli kyseliny chlorogenové v kávě. Extrakty (přirozeně získané fermentací cukrové třtiny a nikoliv chemickou syntézou) se poté nanesou na zvlhčenou kávu. Káva se několikrát promyje přírodním ethylacetátovým rozpouštědlem, aby se množství kofeinu snížilo na požadovanou úroveň. Jakmile je tento proces ukončen, musí být káva před dalším krokem očištěna od zbytku ethylacetátu pomocí proudu nasycené páry pod nízkým tlakem. Odtud se káva posílá do vakuových sušicích bubnů, kde se odstraní voda dříve použitá k navlhčení zrnek, a káva se suší na výslednou vlhkost 10 až 12 %. Káva je poté pomocí ventilátorů rychle ochlazena na pokojovou teplotu. Posledním krokem je nanesení karnaubského vosku, který poskytuje kávě ochranu před okolními podmínkami a pomáhá zajistit stabilitu.
- Nadmořská výška: 1500 m n. m.