Výběrové káva v kapslích Brazílie FIFTYPODS z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny karamelu, kakaa, višní a hořké čokolády.
Zrna odrůdy Catuaí byla upražena na pražičce Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Díky tomuto mechanismu může Roman Nejedlý (pražič Fiftybeans) velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy a zachovat tak vysokou šťavnatost, ale také sladkost.
Farmu Fazenda Bela Vista založila už před 110 lety rodina Lima Reis a v jejich rukou přetrvává dodnes. Je obrovská, ale i přesto si se svými 1000 hektary vedení farmy zakládá nejen na environmentálních, ale také na sociálních požadavcích, které striktně dodržují. Celá rodina pracuje na tom, aby se i další generace mohly věnovat farmaření a zachovat tak tradici v místech, kde se narodily a vyrůstaly.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1000 m n. m.
Detailně o Fiftypods:
- 1 kapsle obsahuje 5,7 g namleté kávy
- kapsle jsou plně biologicky odbouratelné a přibližně za 6 týdnů se v domácím kompostéru rozloží
- kapsle jsou kompatibilní se se všemi stroji, do kterých lze vložit originální kapsle od Nespressa
Tipy pro přípravu kávy s Fiftypods:
- pokud Váš kávovar používá váhu, Roman Nejedlý doporučuje extrahovat 22 g výsledného nápoje při 93 °C
- s filtrovanou nebo balenou vodou káva vždy chutná lépe
- při vkládání do kávovaru je někdy třeba na kapsli lehce zatlačit na její užší straně, aby ji mechanismus kávovaru pojmul (kapsle je z celulózy a tím pádem není tak hladká jako hliník)