Nejočekávanější káva pražírny Gardelli je tu! Jejich vítězná káva dorazila zpět na sklad a sklizeň 2023 je snad ještě lepší než kdy dříve. Tentokrát zrna prošla novým fermentačním procesem. Chuť šálku, který získal ocenění World Brewers Cup, je nyní mnohem bohatější a intenzivnější. Tahle výběrovka je skutečně báječným odrazem ugandské kávové produkce. Chuťový profil se může pyšnit tóny bezového květu, sladkého ananasu, malin, červených jablek a mléčné čokolády.
Odrůda SL28 se pěstuje ve výšce 1900 m n. m. a zpracovává se patentovanou naturální metodou, která je v Ugandě jedinečná! Tento lot výběrové kávy má úžasný a komplexní chuťový profil, na který jen tak nezapomenete. Tuto kávu poprvé představil Rubens Gardelli během svého vystoupení na Italy Brewers Cup 2017. Následně ji připravil Michael Manhart během svého vystoupení na World Brewers Cup 2017... po všech prezentacích národních šampionů (open service) se Michael a Mzungu umístili na prvním místě na světě!
Odrůda SL28 byla vyšlechtěna v laboratořích Scott v roce 1931 z odrůdy Tanganyika D.R. Stala se velmi oblíbenou v celé Keni a je uznávána jako odrůda s výjimečnou kvalitou šálků. Má široké listy s měděnými špičkami a široká zrna. Zároveň je produktivita SL28 poměrně nízká. Ačkoli neexistuje dostatečný důkaz, některé zdroje tvrdí, že společnost Scott Labs zkřížila mutace odrůd French Mission, Mocha a Yemen Typica a vytvořila tak SL 28. Ať už bylo přesné genetické složení jakékoliv, jejich původním cílem bylo téměř jistě vytvořit rostlinu s vysokou kvalitou, přiměřenou produktivitou a velkou odolností vůči suchu.
Zaměstnanci společnosti Francis jsou instruováni, aby pro tuto šarži vybírali pouze dokonale zralé třešně. Vzhledem k tomu, že kávové třešně nedozrávají všechny současně, mohou sběrači sbírat třešně z jednoho stromu i několikrát, aby méně zralé třešně měly čas dozrát. Po sběru se třešně ručně roztřídí a dají se fermentovat podle speciálního protokolu "Gardelli Red". Po fermentaci se pomalu suší na vyvýšených záhonech po dobu delší než 25 dní.
- Producent: Francis Kipsang
- Nadmořská výška: 1900–2000 m n. m.
- Sklizeň: listopad 2022–leden 2023