Jarní limitka, jejíž tváří se stala vlaštovka, přináší fialkové aroma a příjemně nasládlou chuť jahod, s jemným kyselým závěrem. Vychutnejte si ji na teplém či studeném filtru i espressu, ideálně venku na jarním sluníčku pod rozkvetlými stromy.
Káva je s etiopskou kulturou velmi silně spjata, nejen že se Etiopie řadí mezi státy s nejvyšší konzumací kávy na osobu, káva je neodmyslitelnou součástí tradičních denních i slavnostních ceremoniálů. Svým podnebím a rozeklaným terénem zdvihajícím se i do dvoutisícových nadmořských výšek je Etiopie pro kávovníky jako stvořená.
Tato sladká a ovocná naturální káva se svěží, a zároveň lehce kořenitou vůní fialek pochází z oblasti Guji z jižní části Etiopie. Farmáři zde mají své kávové zahrady v těsném sousedství bujné vegetace místních lesů, které se rozkládajících na kopcích okolo vesnic. Samotné kávovníky rostou v zastínění původních stromů jako je kordie, akácie nebo albízie. Nadmořská výška přes 2 000 m a červená půda vulkanického původu nabízejí výborné podmínky pro pěstování arabiky.
Vlaštovka byla od nepaměti považována za posla jara. Tento štíhlý a obratný letec se k nám vrací z rovníkové a jižní Afriky koncem března. Od jiřičky ji bezpečně poznáte díky červené skvrně na hrudi a výrazně vykrojenému ocasu. Svá miskovitá hnízda slepená z hrudek bláta a slin si dříve dělaly ve skalách, nyní jsou plně závislé na lidských stavbách. Živí se pouze hmyzem, který chytá za letu. Když nastanou dlouhodobé deště, či velmi chladné počasí, hmyz nelétá. Vlaštovky pak hladoví, protože se jinak živit neumí. Ačkoliv je světově rozšířeným druhem, její počty od poloviny 20. století neustále klesají, především vlivem intenzívního zemědělství.
- Nadmořská výška: 1 600 - 2 300 m n. m.