Výběrová káva Etiopie BOMBE z české pražírny Father's Coffee Roastery je charakteristická tóny jasmínu, bergamotu, černého čaje, medovníku a meruněk.
Představte si vysoké hory v kraji zvaném Bombe, bujný zelený porost a mezi ním původní odrůdy etiopských kávovníků. Farmáři zde opečovávají svá malá políčka a výsledky své práce ručně sbírají a odnáší do zpracovatelské stanice, která jim poskytne férovou cenu a jejich kávové třešně zpracuje progresivním a ekologickým způsobem. Majitelem zpracovatelské stanice Bombe je Asefa Dukamo. S kávou pracuje již 27 let a aktuálně spolupracuje s 300 farmáři v oblasti kolem města Hemesho. Každý z těchto farmářů vyprodukuje průměrně 4000 kilogramů třešní ročně na celkové rozloze 375 hektarů. Asefova zpracovatelská stanice leží v regionu Sidamo v nadmořské výšce 2200 metrů nad mořem a zpracovává hlavně lokální odrůdu 74158.
Etiopie je považována za kolébku kávy a její produkce se rovná bezmála 10% hrubého domácího produktu země. Odhaduje se, že v Etiopii rostou tisíce dosud nepopsaných odrůd, které ze země dělají region s největší kávovou biodiverzitou na světě. S ohledem na historickou tradici, způsob pěstování kávy v Etiopii a politickou situaci, je téměř nemožné najít jednodruhové/jednoodrůdové loty (části sklizně). Přestože se to v posledních letech začíná pomalu měnit, zatím je stále typickým označením odrůdy kávy z Etiopie Ethiopian heirloom varieties neboli etiopské původní odrůdy. Je to případ i této kávy.
Speciální zpracování suchou fermentací je variací na tradiční způsob zpracování kávy v Etiopii, ale využívá mnohem méně vody a tím je výrazně šetrnější k životnímu prostředí. Tento způsob převzal majitel Asefa Dukamo z guatemalské farmy La Esperanza, kde jeho syn Kenean strávil nějaký čas, a byl ohromen tímto způsobem zpracování. Káva se klasicky loupačkou zbaví slupky a dužiny, ale následná fermentace probíhá za sucha, v nádržích s kontrolovanou teplotou a bez přístupu vzduchu. Díky tomuto teplému a suchému prostředí začíná káva fermentovat mnohem rychleji, a to se projeví výrazně sladkou a komplexní chutí.
- Zpracovatelský závod: Bombe
- Nadmořská výška: 2 200 m n. m.