Brazilské kávy jsou obvykle považovány za konzervativní, ale nenechte se odradit! Tato neobyčejná brazilka vás překvapí svou ovocností v kombinaci s výraznými tóny Baileys, citronové trávy a datlí.
Farma Rancho Grande datuje svůj vznik do roku 1933, kdy pan Aneite Reis zdědil pět hektarů půdy, na kterých začal se svojí kávovou produkcí. Téměř o devadesát let později farmu stále provozuje rodina Reisů. Carlos se svým synem Fláviem, přezdívaným Fafa, vnuk a pravnuk Aneiteho Reisa. Cílem farmy Rancho Grande je produkovat kávu v biodiverzitě a co nejvíc chránit životní prostředí v okolí. Proto kromě toho, že na farmě pěstují kávovníky, chovají také krávy na maso a mléko. Fazenda, jak se farmě portugalsky říká, má také několik sociálních projektů. Jedním z nich je třeba ubytování pro své zaměstnance na farmě v domech s dotovanou elektřinou a potravinami.
Acaia je jedinečná odrůda, protože je přírodním a přirozeným hybridem odrůdy Mundo Novo a produkuje poměrně velké kávové třešně a zrnka. Proto je také její jméno odvozené od slovního spojení “velké ovoce” z jazyka indiánů kmene Tupi-Guarani. Daří se jí dobře v nadmořské výšce nad 800 metrů. Stromy dorůstají v trojúhelníkový tvar, což je výhodné, protože tak dokáží zachytit sluneční světlo rovnoměrněji. Má také vynikající plodnost, vysokou odolnost vůči chorobám a je dokonce adaptabilní pro mechanický sběr.
Tato káva byla zpracována naturální (suchou) metodou. Jakmile je káva sklizena, je vytříděna dle hustoty zrn, která určuje stupeň zralosti. Zralé třešně (boia) a přezrálé třešně (boian) se pak vyberou a vloží do statických boxů — jeden metr hluboké boxy o objemu 150 hl třešní (25-30 pytlů zelené kávy). Tyto boxy mají ve spodní částí větrací mřížku, která umožňuje cirkulaci vzduchu zespodu nahoru, díky čemu se káva suší rovnoměrně. Káva takto leží 12 dní. První 3 dny je do ní vháněn studený vzduch, dalších 9 dní pak vzduch o teplotě 32 °C až do dosažení vlhkosti 11 %. Následně káva odpočívá dalších 26 dní, aby se ustálily všechny procesy uvnitř kávových zrn, a poté se vyloupe v suchém mlýnu. Tato metoda umožnila zpracování káv s výraznějšími, ovocnými a čistými chuťovými tóny.
- Nadmořská výška: 950 m n. m.