Jarní výběrová káva Peru EL ROBLE z české pražírny The Naughty Dog je sladká s příjemnou kyselostí. Jaro kávička přivolává svým neodolatelným chuťovým profilem, a to čokoládovým cupcakem, borůvkami, rumovými pralinkami a ovocnými bonbony.
El Roble je fantastická a krásná farma. Jednou z nejzvláštnějších věcí na této farmě jsou koruny stinných stromů. Jako obrovská střecha pokrývá tento baldachýn celou farmu. Ekologie na této farmě je rozmanitá a žije zde mnoho různých zvířat. Díky zalesňovacím procesům zde management našel nové zdroje vody a ekologické zemědělské postupy v kombinaci se stinným baldachýnem přispěly k vytvoření domova pro několik druhů zvířat, včetně 125 zjištěných druhů ptáků.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně).
Odrůda Bourbon vznikla přírodní mutací z kávovníku Typica a stalo se tak na ostrově Réunion (v té době nazýván Bourbon).
Caturra je mutací odrůdy Bourbon, objevená v Brazílii roku 1937. Dnes je oblíbená zejména v Kolumbii a střední Americe.
- Nadmořská výška: 1380 m n. m.
- Sklizeň: říjen 2022