Výběrová káva Panama FINCA HARTMANN z pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny mandarinek, jahod, karamelu, květina a ořechů.
Kafe od rodiny Hartmann jsem nakoupil již několikrát. Vždy se jednalo o kávy odrůdy gesha, nebo jiné raritní kousky. Letos se mi ovšem podařilo ukořistit i tento lot sestavený z variet Caturra a Catuaí. Po prvním srknutí to byla jasná volba na espresso.Jedná se o zpracování natural, kdy jsou třešně ihned po sběru sušeny na afrických postelích. Absence vody při zpracování má za následek krásně hutné a sladké tóny v chuti.Jak již víte, rodina Hartmann má své předky na Moravě a proto mám vždy radost, že našim zákazníkům chutná. Těšit se můžete na mandarinky, jahody, karamel, květiny a ořechy.
A jak na přípravu?
Nejvíce se nám osvědčil následující recept:
- 18 g čerstvě pomleté kávy
- první kapky nápoje se začaly objevovat po 8 vteřinách od zahájení extrakce
- hmostnost výsledného dvojitého espressa byla 44 g
- doba extrakce 26 vteřin
- tlak 9 barů
- teplota vody 93°C
- filtrací upravená voda
Výsledná hmotnost espressa je vždy klíčová. Čas je pouze orientační, ale neměl by být kratší jak 25 a delší jak 30 vteřin.
Pro přípravu espressa vždy používejte kávu nejdříve 10 dnů od data pražení. Předejdete tím nechtěným kyselým a hořkým tónům v chuti.
Balíček je infuzován potravinářským dusíkem pro zpomalení oxidace zrn, proto si káva zachová svůj charakter i po 45 dnech od upražení.
- Farma: Finca Hartmann
- Nadmořská výška: 1400 - 2000 m.n.m.