Myanmar je nováčkem na kávové scéně, který jistě stojí za vaší pozornost! Zrnka z východního pobřeží tohoto státu si vzala do parády berlínská pražírna The Barn. Výsledkem tak není nic jiného, než skvělá káva. Šálek je bohatý na sladké tóny lesního ovoce, višní a kakaa. To vše za doprovodu vanilky.
Tuto výběrovku vyprodukovala společnost Behind the Leaf, která vlastní mlýn v oblasti Pinlaung. Na tomto mlýně spolupracují lidé z komunity Pa-O. Zrnka pochází od farmářů z pěti různých farem v okolí. Behind the Leaf se pod taktovkou Melanie Edwards v posledních letech postarala o velký rozvoj v oblasti a spolupráci s místní komunitou Pa-O. Původně nemyslitelné se stalo realitou a jejich káva je nyní označována za výběrovou. Většinu zpracování a ručního třídění kávy, které hraje zásadní roli při plnění požadavků na jejich úspěch, provádí s pomocí asi 50 žen z místní vesnice Ta Ngo ve městě Pinlaung Township. Zaměstnávání žen z Ta Ngo bylo pro společnost BTL přínosem, ale tento vztah řada žen zoufale potřebuje. Některé z nich jsou svobodné matky, jiné ovdověly, zatímco zbytek se stará o domácnost a udržuje ji.
Třešně jsou ponechány po sklizni, sušení a fermentaci na betonových podlahách, či vyvýšených afrických postelích. Třešně jsou při tom neustále otáčeny a prohrabovány, zakrývány před rosou a deštěm, aby nepodléhaly plísním a hnilobám. Po třech až šesti týdnech se třešně přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní.
- Nadmořská výška: 1400–1500 m n. m.