Jedna z oblíbených farem v Kostarice opět potěšila pražírnu Beansmith.s čerstvou sklizní a už se těšíme, až se dostane do vašich šálků. Ano, tipujete správně, opět přichází Las Lajas. Producentem je Oscar Chacón Solano, který do vašeho šálku přinesl chutě brusinek, ibiškového čaje a panely.
Veškerá káva zpracovávaná v Las Lajas pochází z produkce rodiny Chacón. Průměrná rozloha je 100 hektarů. Většinu pěstovaných plodin tvoří caturra-catuaí, ale v posledních 5 letech zahájili proces obnovy a diverzifikace sortimentu plodin na farmě. Půda na farmě pochází ze sopečné činnosti. Používají se různé druhy dřevin, převážně luštěniny, které pomáhají absorbovat vzdušný dusík a přenášet ho do půdy. Pro rodinnou spotřebu se používají také původní stromy z této oblasti, jako jsou banány, platány a pomeranče. Jejich hlavním hnojivem je organické hnojivo podobné kompostu, k jehož výrobě se používá dužina ze zpracování kávy a další odpad z nedalekých mlýnů. To se dále doplňuje vápněním a minerálními látkami, jako je K-Mag (draslík, hořčík a síra). Systém obnovy zahrnuje 20 % ročně, což zahrnuje prořezávání a přesazování opotřebovaných pozemků. Farma se průběžně věnuje agroekologickému procesu s výsadbou stinných stromů. V současné době mají průměrnou hustotu 50 stromů na hektar.
Sklizeň se provádí ručně, a to denně od prosince do konce února. Kromě toho se ve mlýně oddělují šarže podle odrůd a farem, což umožňuje výrobu speciálních mikrolotů. U našeho medového mikrolotu se jedná o proces, při kterém se musí červená kávová zrna rozmělnit. Po rozvláknění se přemístí do afrických lůžek. Během prvních dvou dnů se se zrny nehýbe, ale poté se začnou provádět pravidelné přesuny (3 až 4krát denně), aby se snížila vlhkost kávy. Tento proces trvá přibližně 15 až 20 dní.
- Nadmořská výška: 1500 - 1700 m n. m.