Cascara znamená v překladu slupka, v tomto případě se jedná o slupky z kávových třešní. Tyto slupky vznikají jako vedlejší produkt při zpracování kávy. Po vyloupání kávových zrnek, která na farmě dále zpracovávají, zbyde slupka, která je sladká, šťavnatá a plná ovocných chutí. Tuto slupku farmáři usuší, a poté ji prodávají právě jako Cascaru. Nejedná se tedy o kávu.
Výběrová cascara Kostarika HACIENDA SONORA z pražírny Kmen Coffee Roasters je charakteristická tóny rooibosu, šípku a ibišku.
Cascara je zpátky! Bylo nebylo, byla jednou jedna dužina a slupka kávové třešně, říkejme jí třeba cascara. Už před staletími se z ní připravoval sladký povzbuzující nápoj. Pecky, které se nacházely uvnitř plodů kávovníku, nikoho nezajímaly a nikoho taky ani ve snu nenapadlo, že za pár set let se z nich stane jedna z nejžádanějších komodit na trhu. Přes tuhle tradici dalece přesahující historii pražení kávových zrnek před časem otřásl evropským trhem zákaz prodeje cascary s tím, že se jedná o novou potravinu a musí se prověřit její poživatelnost a nezávadnost. Po několika letech schvalování a boje s úředním šimlem je to tady: cascara je legální, a tak ji můžeme nabídnout i vám.
A jak tahle cascara vlastně vzniká? Zralé kávové třešně se omyjí v čisté vodě a na vyvýšených postelích se za pravidelného obracení suší několik dní. Po vysušení se ještě 2 měsíce nechají odležet a následně se na farmě vyloupají v suchém mlýně. Vysušené slupky jsou odstraněny a konzervovány jako cascara.
Ta naše je z kostarické farmy Hacienda Sorona od farmáře Diega Guardia a do šálku kromě kupy antioxidantů, kofeinu a sladkosti typické pro kávové třesně přinese i chuť rooibosu, šípku nebo ibišku.
Pijte slupky, jsou skvělé!
- Nadmořská výška: 1.200 - 1.300 m n. m.
- Producent: Diego Guardia