Připravte se na explozi lesního ovoce, tento espresso blend je jako žádný jiný. Peruánská naturálka plná džemové textury lesního ovoce spolu s tanzánskou promytou kávou, která je plná svěžích a kyselých tónů krvavého pomeranče, červeného rybízu s jemným arooma bezinek asladkostí ananasu. Na tomto espressu není nic tradičního.
Clever Acosta pěstuje kávu na farmě, která byla původně pastvinou pro krávy — daleko od kvality vhodné pro pěstování. Díky systematické regeneraci půdy se ale její kvalita každoročně zlepšuje a s ní i výsledný produkt. Clever byl jedním z prvních producentů v Peru, kteří začali používat mechanickou sušárnu, která je dnes v severním Peru běžná. Sušení v sušárně probíhá prouděním vzduchu, umožňují tak důslednější a rovnoměrnější odpaření vlhkosti. Tento faktor je velmi důležitý pro naturálně zpracované kávy — při sušení s dužinou může tento proces trvat až třikrát déle. Clever si také vybudoval vlastní cuppingovou laboratoř, což podtrhuje jeho osobní angažovanost v oblasti kvality.
- Země původu: Peru
- Region: Cajamarca
- Způsob zpracování: Naturální
Zemědělské družstvo Itumpi (Itumpi AMCOS) se nachází v okrese Mbozi (asi 70 km od zambijských hranic). Přibližně třetina domácností se kromě jiných plodin (kukuřice, arašídy a fazole) věnuje produkci kávy. Družstvo vzniklo v prosinci 1983 podle tanzanského družstevního zákona a kombinuje produkci svých 174 drobných členů z okolních vesnic. V posledních letech se družstvo Itumpi řídí novou strategií, jejímž cílem je zlepšit kvalitu kávy — zahájilo renovace stanic pro promyté zpracování a investuje také do školení svých pěstitelů.
Kávu zpracovávají promytou metodou. Zemědělci ručně sbírají kávové třešně a přistupují k prvnímu třídění, aby odstranili nezralé a přezrálé třešně (a jiné nečistoty). Po dodání do zpracovatelské stanice, kde projdou druhým tříděním, fermentují třešně ve vodě až 72 hodin a poté je suší na vyvýšených lůžkách po dobu 9 až 12 dní.
- Země původu: Tanzánie
- Region: Songwe
- Způsob zpracování: Promyté