Hledáte kávu, která vám okamžitě vykouzlí úsměv na tváři? Pak jste tu správně. Novinka z dílny oblíbené české pražírny Zrno44 je totiž přesně taková. Jedná se o zrnka z Peru, jejichž profil je ovocně sladký a květinově aromatický. Těšit se můžete na sladký ananas, broskve, mučenku a fialky.
Elia Guevara je pěstitelka kávy třetí generace, která vlastní půdu v la Libertad, La Coipa. Elia má 3 hektary půdy, na které se plně věnované kávové produkci. Zde pěstuje odrůdy Caturra, Castillo a Catuai. Farmy Geuvara se nacházejí v ideální oblasti pro pěstování kvalitní kávy díky relativně vysoké vlhkosti, nadmořské výšce a bohatým, úrodným půdám. Ať jsou to příkré svahy And či utajené houštiny deštného pralesa, káva, v naprosté většině odrůdy Typica, se zde pěstuje všude. Farmáři zde sice stále bojují s nedostatkem infrastruktury a malým počtem stanic zpracovávajících kávu, Peru se ale i tak stále drží mezi největšími světovými vývozci. Může se i pyšnit přístupem k místnímu zemědělství, prakticky téměř všechna káva je certifikovaná jako organická (UTZ organic) a často i s certifikátem Rainforest Alliance.
Elia si najímá sezónní pracovníky, kteří pomáhají celé její rodině se sběrem a celým procesem zpracování. Po sběru se kávové třešně na farmě omyjí ve sladké vodě, poté zbaví dužiny a přes noc fermentují. Jakmile je fermentace dokončena, obvykle 12 až 18 hodin v závislosti na počasí, káva se opláchne a umístí na lůžka, aby se důkladně vysušila. Po vysušení se káva přesune na lemovanou terasu, kde se suší týden až 10 dní. Je to právě promytá metoda zpracování, která kávě dodává čistý ovocný profil.
- Nadmořská výška: 1950 m n. m.