Tato káva je velmi jemná, čajová a příjemná. Jemná esence čaje oolong se prolíná s osvěžujícími tóny bezové limonády, dohromady tak vytváří osvěžující profil. Tóny zeleného jablka dodávají kávě ovocnou komplexnost a vrcholí v harmonickém šálku.
Zpracovatelská stanice Gitwe leží na vrcholu horského údolí v nadmořské výšce téměř 2 000 m. Dostanete se k ní po cestě lemované krásnými vzrostlými kávovníky a tropickými ovocnými stromy. S rozlohou menší než 1 hektar, jako nejmenší stanice v Západní provincii, produkuje nejlepší kávy v celé Rwandě. Manažer stanice Augustin pocházející z Kigali (hlavního města Rwandy), se pro zdravotní problémy rozhodl opustit město ve prospěch horského vzduchu a venkovského prostředí. Od roku 2018 žije poblíž stanice Gitwe a od té doby se prý necítil nemocný.
Stanice byla postavena nedávno (2016) a dnes ji vlastní společnost Rwanda Trading Company (RTC). Zaměstnává 6 lidí na plný úvazek a 50 sezónních pracovníků. 90 % z nich jsou ženy. Na stanici se zpracovává pouze výběrová káva a všichni farmáři prošli školícím programem společnosti RTC. Jejich farmy mají od 150 kávovníků až po 600 a většina z nich se nachází jen 2-3 km od stanice. Mnoho z nich jsou ale staršího věku a tak nejsou schopni kávové třešně na stanici sami doručit. I s tím jim pomáhá RTC a v okolí farem mají 15 výkupních míst, která jsou farmářům dostupnější.
Red Bourbon je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších odrůd kávovníku, která se vyznačuje výjimečnou kvalitou a chutí. Tato odrůda pochází z ostrova Bourbon (dnešní Réunion) a byla přenesena do dalších částí světa, včetně Rwandy, v 19. století. Kávové plody red bourbonu mají typicky intenzivní červenou barvu, což je jedním z důvodů, proč je tato odrůda pojmenována „red“. Charakteristickým rysem red bourbonu je jemná a vyvážená chuť s tóny čokolády, ovocnými tóny a sladkou karamelovou dochutí.
Honey metoda kombinuje prvky suchého a promytého zpracování. Během honey zpracování se zralým kávovým třešním nejprve odstraní vnější slupka. Část dužiny zůstává na zrnkách i během sušení. Tento lepkavý povlak připomíná med, odtud také název „medově zpracované“. Zrna jsou dál sušená na postelích nebo na patiích, a během toho mohou absorbovat některé cukry a chutě z dužiny. Výsledkem je káva s velmi komplexní chutí, charakteristickou sladkostí, často s ovocnými a květinovými tóny a sirupovitým tělem. Ve Rwandě získaly honey kávy v posledních letech na popularitě a mnoho farmářů přijalo tento způsob zpracování jako způsob odlišení svých káv a dosažení vyšších cen na trhu.
- Nadmořská výška: 1 760 m n. m.