Polská pražírna Miga má možná strašidlo v logu, ale jejich kávičky nejsou nic děsivého. Naopak tahle Rwanda je plná šťavnatého ovoce jako jsou švestky a maliny. Zkrátka kafčo se vším všudy!
Cyiya je malá venkovská farma, která je většinou dostupná pouze pěšky. Hlavním zaměstnáním obyvatel v této zemi je zemědělství a hlavními produkovanými plodinami v oblasti jsou kukuřice a sója. Během několika posledních let se společnost Cyiya výrazně zaměřila na pěstování vysoce kvalitních káv díky zlepšení metod zpracování a novému vylepšení infrastruktury. Kivubelt Coffee, díky které měla pražírna tu čest zrnka získat, byla založena v roce 2011. Po získání více než 200 akrů půdy v Gihombo bylo vysázeno přes 90 000 kávovníků, v mnoha okresech byly zřízeny mycí stanice a byla navázána partnerství s více než 200 farmáři.
Období sklizně na této farmě probíhá od května do července, poté se třešně dopraví do mycích stanic, kde se poté ručně roztřídí a následně se umístí na sušicí stoly, kde se 25 až 30 dní přirozeně suší. Během sušení se káva nepřetržitě otáčí, aby byla zajištěna rovnoměrná vlhkost a zlepšila se kvalita fermentace. Třešně se třídí podle zrnitosti a barvy, tvaru a hustoty.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1.900 m n. m.
- Sklizeň: květen-červenec 2023