Výběrová káva Kostarika SANTA TERESA z německé pražírny The Barn je charakteristická tóny žlutých švestek a bílé čokolády.
Roger Ureña je místní hvězda kávové scény v kostarickém Tarrazu. Je asi nejodvážnější v jeho přístupu k experimentálnímu zpracování a jeho provedení je na velmi kvalitní úrovni. Roger je známý svými špičkovými kávami a naposledy The Barn představil jeho bílou medovou kávu Catuai v roce 2017. Farma se nachází ve výšce 2000 m n. m. v oblasti Santa Maria de Dota, kde těží z vysoké nadmořské výšky a bohatého terroiru krajiny. Jako jeden z prvních kostarických pěstitelů, kteří pěstují kávu v tak vysokých nadmořských výškách, byl Roger průkopníkem, který ukázal neuvěřitelný potenciál těchto odlišných podmínek.
Když viděl, jak jeho rodiče a prarodiče obdělávají svou půdu, začal se Roger pěstování kávy věnovat již ve svém dětství. Svou hlavní farmu Santa Teresa získal před deseti lety a rozhodl se na ní pěstovat kávu na pouhých 10 hektarech: většina jeho pozemků zůstává chráněným lesem. Jeho zpracovatelský závod má ideální polohu, která těží z mírného odpoledního slunce a nižší oblačnosti.
Tyto zrnka odrůdy Catuai se zpracovaly metodou white honey. Roger obvykle přiveze třešně do mlýna večer, nechá je přes noc v nádobě a druhý den ráno kávu zpracuje. Tímto způsobem zintenzivňuje profil šálku. Káva se zbaví slupky a většiny dužiny ve speciálním stroji, tzv. depulperu značky Pegasus. U jeho bílých medových káv odstraní co nejvíce dužiny a ponechá jen malé množství. Zrna se poté ihned přenesou k sušení na vyvýšená lůžka ve stínu, přičemž trvá přibližně 8-10 dní, než zrna dosáhnou požadované vlhkosti. Tenká vrstva se pravidelně obrací, aby se usnadnilo rovnoměrné sušení, zatímco přírodní cukry obsažené ve zbytku dužiny dodávají kávě sladkost.
- Pěstitel: Roger Ureña
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.
- Zpracování: White Honey