Díky tomu, že je vanilka dobrá nejen do zmrzliny, ale i v kávě, se u libereckých Nordbeans (odkud nám přišla tahle vymazlená káva) rozhodli nabídnout vám tato zrnka, která vás krom sladkosti hroznového vína a květinového aroma ohromí právě chutí vanilkového krému! Mňam!
Se Samuelem Zavala z El Cambalache spolupracují v Nordbeans už sedmou sezonu a jeho kávy patří ke každoročním favoritům. Jeho specialitou je pro Nikaraguu typická odrůda Maracaturra, se kterou každoročně sbírá úspěchy v aukční soutěži Cup of Excellence. Díky těmto aukčním soutěžím každoročně zvedá kvalitu své produkce – od farmaření až po zpracování. Výsledkem jsou vždy nesmírně jiskrné kávy plné ovocných chutí, kterých se každou sezonu nemůžeme dočkat.
Honey je metoda zpracování, kdy na kávových zrnech zůstává určité množství slizu a dužiny, což během fermentace a sušení přispívá ke zvýšení množství cukrů vstřebaných zrnem. Podle množství této zbývající vrstvy lze tuto metodu dál dělit na white, yellow, red nebo black ve vzestupném pořadí podle koncentrace slizu. Při správném zpracování mohou kávy získat poměrně hodně sladkosti a chuti a zároveň zůstat čisté. Po fermentaci jsou zrna rozprostřena na sušících lůžkách (známých také jako africké postele), kde se nechávají za pravidelného obracení sušit na slunci. Pravidelné obracení a prohrabávání je velmi důležité, protože se tak zajišťuje správné proudění vzduchu, čímž se zamezí plísním či nežádoucímu kvašení.
- Nadmořská výška: 1350 m n. m.
- Farmář: Samuel Zavala
- Farma: El Cambalache