Vítejte na naší kávové expedici z Liberce do keňských hor! Nejnovější specialitka od pražírny Nordbeans je jako stvořená pro každodenní ovocný filtr. Šálek této promyté Keni se vyznačuje klasickou keňskou aciditou černého rybízu a limetky společně se sladkostí melasy. Prostě ideální Keňa na filtr. Vyzkoušejte tuto kávičku i vy, jelikož s těmito zrnky rozhodně neuděláte chybu!
Nordbeans spolupracuje s farmou Mwiria v regionu Embu každý rok. Každý rok podnikají náročnou cestu do Keni, aby vybrali tu nejlepší kávu pro mlsné jazýčky svých zákazníků. Na zrnkách z této farmy se podílelo více než 1000 drobných pěstitelů, kteří s láskou pěstují typické keňské odrůdy SL28 a SL34, které zajišťují lehké čajové tělo a ostrý rybízový tón této lahodné kávičky. Výsledná chuť kávy odráží péči o kávovníky i jedinečný terroir, který poskytuje vulkanická půda úbočí hory Mt. Kenya, vysokou nadmořskou výšku a nedaleký pramen horské řeky. Tak vzhůru na cestu do srdce keňských kávových plantáží s Nordbeans!
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1 750 m n. m.