Nordbeans

4.4 / 5

O nás

Tel: +420 775 886 333
Adresa: Ruprechtická 365/55
460 01, Liberec
Česká republika
Web: nordbeans.cz
Sociální:

Pražírna kávy ze severu Čech / Speciality Coffee Roasters #Liberec #ZnamSvouKavu

Víme, že káva není jen o pití a kofeinu. Víme, že než se dostane k nám do šálku, musí urazit dlouhou cestu. Od zasazení kávovníku na farmě, přes ruční sklizeň uzrálých plodů, jejich umytí, oloupání, pečlivé sušení a následné zabalení do jutových pytlů, aby se káva mohla vydat na svou cestu k nám do Evropy. Víme, že to dá zabrat.

Mohlo by se zdát, že u nás se káva už jen upraží a prodává. Tady ale její cesta nekončí. Víme, že po připravení kávy je třeba celý proces ocenit, po té dlouhé cestě si to určitě zaslouží. Víme, co všechno to obnáší, a dobře známe svoji kávu. Jak chuť, tak původ.

Kdo jsme? Nordbeans je pražírna výběrové kávy inspirovaná českými horami a severskou kávovou kulturou působící na trhu od roku 2015. Firmu založili bratři Martin a Karel Kozlové.

Co děláme? Pražíme výběrovou kávu a známe příběhy lidí, kteří za ní stojí. Sídlíme v Liberci a sázíme na dlouhodobá partnerství. Společně s farmáři usilujeme o to, abyste si svou kávu mohli vychutnat v opravdu špičkové kvalitě. Naší ambicí je patřit k nejzajímavějším pražírnám v celé Evropě. Také proto jsme aktivní v mezinárodní asociaci výběrové kávy SCA i Spolku výběrové kávy.

Pražírna

Prostor pražírny má své neopakovatelné kouzlo. A co se tu všechno děje?

Všechny naše kávy tu nevratně mění svou fyzikální a chemickou strukturu. Z přístavu do pražírny k nám totiž přicházejí v tzv. „zelené“ podobě – zrnka jsou tvrdá, zelená a skoro nevoní.

Naším úkolem je dotáhnout práci pěstitelů a producentů. Za každých okolností chceme vytěžit potenciál, který v sobě jednotlivé kávy nesou. Často se jedná o ty nejlepší výběry ze sklizní v daných zemích. Pro pražení kávy používáme výhradně špičkové technologie Giesen z Nizozemska. Pro každou kávu nejprve hledáme optimální pražicí profil na vzorkové pražičce WPG1. Využíváme ji i pro pražení vzorků. Ty přicházejí do pražírny z celého světa, některé si přivezeme přímo z našich cest za kávou. Jakmile jsme spokojení s pražicím profilem, přejdeme k produkčnímu pražení na plnohodnotné patnáctikilové pražičče Gisen W15A. Každý pražicí cyklus zaznamenáváme s pomocí pražicího software Cropster. Když jsou kávy upražené, před zabalením je všechny ochutnáme – cupping určuje tempo dne v pražírně. 

Naše cesty za kávou

  • Kolumbie

Kolumbie má v historii Nordbeans svoje čestné místo, byla totiž vůbec prvním originem, který jsme kdy navštívili. Díky našim pravidelným cestám mimo jiné pravidelně nabízíme kolumbijskou kávu zpracovanou metodou natural, letos dokonce i honey. Celoročně pracujeme s kávou z oblasti Giralda. Partnery máme i v regionech Huila a Tolima, kávy ze soutěže pěstitelů „Acevedo Cup“ jsme prezentovali na World of Coffee 2018 v Amsterdamu. V roce 2019 jsme se vrátili na Cocondo a prohloubili spolupráci s Luisem Emiliem na úroveň strategického partnerství. Na přelomu listopadu a prosince 2019 jsme spolu s Rodolfem Ruffatti Batlle podnikli unikátní expedici za kávou od indiánského kmene Arhuaco, který žije v oblasti Sierra Nevada de Santa Marta. 

  • Etiopie

Etiopie je fantastická země, a i když ji stíhají politické nepokoje, jsme rádi, že můžeme být u toho. Na cestách po Etiopii jsme navázali vztahy se zpracovatelskými závody Semalo Pride, Bombe, Shantawene a dalšími. Náš přítel Michael McIntyre jim dlouhodobě pomáhá experimentovat s neobvyklými metodami zpracování. V naší nabídce se proto objevují kávy promyté, natural i honey. Díky novým zákonům se od roku 2018 zvyšuje transparentnost etiopských káv od unií, kooperativ, zpracovatelských závodů a jednotlivých farmářů.