Představujeme vám další lahodnou výběrovku z Peru! Myslíte si, že kávy z Peru nemohou překvapit ovocnými tóny? Omyl. Tato zrnka jsou totiž důkazem toho, že káva z Peru je káva mnoha tváří a je tak ukázkou nové vznikající kultury a dosud neprobádaných úžin výběrové kávy. V chuti se tak můžete těšit na aroma čerstvých jahod a borůvek. Ovocnou chuť doplní sladkost karamelové cukrovinky fudge.
Z provincie Chota v regionu Cajamarca, jižně od známějších oblastí Jaén a San Ignacio, vítáme Rufasto! Partneři pražírny Square Mile z Finca Churupampa začali spolupracovat s vůdcem komunity Mariem Jesúsem Rufastem a širší skupinou farmářů tím, že jim poskytli technickou podporu při hodnocení jejich produkce. V historicky odlehlé oblasti se díky kombinaci otevřené mysli a intenzivního partnerství mezi farmáři v Pariamarce a odbornosti týmu Churupampa pěstuje káva ve výjimečně vysokých nadmořských výškách 2.200 - 2.400 m n. m. (ano, opravdu!) a v regionu vznikla zcela nová kultura výběrovky.
Aby chuťový profil vynikl co nejlépe, zrnka byla zpracována promytou metodou zpracování. Káva se sbírá selektivně ručně a následně prochází tzv. loupačkou, kde při obrovské rychlosti zrnka narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se totiž z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají. Tato metoda zpracování dodává kávě jemné čajové aroma a dává vyniknout svěžím ovocným tónům.
- Nadmořská výška: 2.200 - 2.400 m n. m.