První vlaštovka čerstvé letošní sklizně z Keni je tady! V pražírně Candycane po této novince hned skočili a napražili klasickou šťavnatou promytku pro každodenní osvěžení v letním horku. Ať už si ji dáte na vyladěném filtru nebo třeba na cold brew, v šálku ucítíte intenzivní ovocnou sladkost a pro Keňu typickou chuť červeného rybízu. V aromatu na vás čeká ibiškový čaj a příjemné tělo melasy. Prostě ideální pro milovníky kyselkavých ovocných káv.
Kaguyu je zpracovatelská stanice poblíž města Kerugoya v regionu Kirinyaga v Keni. Tento region se nachází na svazích majestátní hory Mount Kenya. Káva z Kaguyu dosahuje vysoké kvality i díky zdejším častým dešťům a na živiny bohaté sopečné půdě. Kaguyu je jedna z 11 stanic, patřících do skupiny Inoi FCS. Družstvo pěstuje kávu na celkové ploše 200 ha s roční produkcí 250 tun zelené kávy. Družstvo má 1000 aktivních členů a každý na své farmě pěstuje asi 250 kávových stromků. Aby byly zachovány skvělé vlastnosti půdy a biodiverzita, spolu s kávovníky zemědělci pěstují také čaj, banány a kukuřici, a to ve stínu, který jim poskytují makadamiové a eukalyptové stromy.
Tato zrnka byla zpracována promytou metodou. Kávové třešně jsou pečlivě ručně sbírány farmáři a dodávány do stanice ke zpracování. Zde káva přes noc fermentuje v suchém prostředí a poté prochází procesem mytí v třídicích kanálech. Pro zvýraznění chuťových profilů se třešně uloží do kádí s vodou z řeky Rutui a fermentují po dobu 24-48 hodin. Nakonec jsou zrnka pečlivě rozprostřena na vyvýšených postelích sloužících k sušení a odstraňování vadných zrn. Před exportem se plody pečlivě třídí skrze síta podle velikosti a tvaru.
- Nadmořská výška: 1.400 m n. m.
- Sklizeň: 2024