Tato rwandská káva vás potěší čistým profilem s jemnou nektarinkovou kyselinou a sladkou třešňovou dochutí. Ovocné tóny jsou doplněny lahodnými tóny vysokoprocentní čokolády, díky které je šálek komplexní a vyvážený.
Stanice Mutovu se nachází v okresu Nyamasheke v západní části Rwandy. Stanice byla založena v roce 2012 jako družstvo 9 farmářů. Každý z nich má 1 500 - 5 000 kávovníků, jejichž úrodu (spolu s plody z farem svých sousedů) dodávají do stanice. Díky specifické infrastruktuře a výhodné poloze je družstvo velmi úspěšné. Díky tomu mohou stanici neustále vylepšovat, například modernizací mlecího zařízení, vybudováním nových sušících lůžek a nového skladu.
V roce 2018 ji převzala společnost RTC (Rwanda Trading Company). Od roku 2022 získávají farmáři v oblasti podporu od Nordic Approach, která společně s RTC poskytla 50 000 sazenic kávovníku, aby farmáři mohli rozšířit své farmy a zvýšit tak produkci. Díky této pomoci se daří budovat udržitelný způsob obživy pro místí komunity. Distribuce sazenic bude pokračovat i v dalších letech s cílem vybudovat silnou základnu pro pěstování a zpracování kvalitní výběrové kávy.
Při suché (naturální) metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ.
- Nadmořská výška: 1 800 m n. m.
- Sklizeň: 2023