Letošní sběry z Nikaragui si pražírna Beansmith.s nemůže vynachválit a představuje vám další krásné zrno z této krajiny. Nejlépe tato promytá Maracaturra chutná na filtr a věříme, že si ji užijete stejně, a to v šálku plném mateřídoušky, malin a kakaa.
Finca Bethania se nachází uprostřed lesa v Nueva Segovia a je opravdovým skvostem. Producenti Martha a Ana Maria Albir pěstují kávu udržitelným způsobem, který chrání přirozenou lesní flóru a faunu. V tomto lotu Maracaturry se snoubí udržitelnost s vysoce kvalitní a výnosnou odrůdou a vzniká tak vynikající promytý lot. Maracaturra je kříženec odrůd Maragogype a Caturra z Brazílie, která přináší vysoké výnosy. Vznikla přirozeným křížením těchto dvou odrůd v 19. století. Nyní se vyskytuje především v Brazílii, Salvadoru a Nikaragui. Stromy jsou krátké se zelenými listy, které je chrání před poškozením větrem. Jsou vysoce výnosné a lze je vysazovat těsně vedle sebe.
Třešně se ručně sbírají a rozvlákňují v mokrém mlýně na farmě. Káva se fermentuje v nádržích po dobu 36 hodin, poté se promyje v čisté vodě a položí na vyvýšená lůžka, aby se usušila. Pergamen se často shrabuje, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Sušení pergamenu trvá přibližně 17 dní.
Poznámka pražičů z Beansmith's:
V aromatu můžete snadno najít lískové oříšky, herbální tóny či čokoládu. Na těle dominují tóny bylinkového čaje a příjemná ovocná acidita připomínající maliny. V dochuti je krásně cítit chuť holandského kakaa. Čím byla káva chladnější tím se krásněji otevírala a vynikala její příjemná ovocná složka.
- Farma: Finca Bethania
- Nadmořská výška: 1300 - 1500 m n. m.