Jednoduchá a snadno pitelná — tak by se dala popsat tato skvělá káva z Guatemaly. To bychom ji ale podceňovali! Jasné tóny zeleného jablka se snoubí se sladkými rozinkami a vytváří tak jemný ovocný profil. Ten je podkreslen sametovými tóny mléčné čokolády, která dotváří celkový požitek z této vyvážené kávy.
Tento lot je z farmy La Joya, kterou vlastní Walter Villatoro. Walter je producent kávy druhé generace, který zdědil svou farmu po svém otci. Název farmy, La Joya, se překládá jako „klenot“ – ale v tomto případě je to hovorové slovo používané místně k popisu malého údolí v horské oblasti. Topografie farmy je dokonalým příkladem Joya. Původně to byla velmi mala farma, ale Walter postupně přikupoval další pozemky aby mohl rozšířit produkci. Díky tvdé práci a zaváděním inovací při zpracování výběrové kávy se kvalita jeho káv zlepšuje každým rokem.
Walter kávu ze své farmy zpracoval klasickou promytou metodou a kávu sušil na betonovém patiu. Speciální zpracování suchou fermentací je variací na tradiční způsob zpracování kávy v Etiopii, ale využívá mnohem méně vody a tím je výrazně šetrnější k životnímu prostředí. Káva se klasicky loupačkou zbaví slupky a dužiny, ale následná fermentace probíhá za sucha, v nádržích s kontrolovanou teplotou a bez přístupu vzduchu. Díky tomuto teplému a suchému prostředí začíná káva fermentovat mnohem rychleji, a to se projeví výrazně sladkou a komplexní chutí. Nakonec je káva sušena 7-9 dní na terase.
- Nadmořská výška: 1 750 m n. m.
- Sklizeň: 2023