Výběrová směs FIFTY ESPRESSO blend z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny holandského kakaa, hořké čokolády a kakaových nibsů.
Aktuálně se skládá z:
- 50 % Brazílie Fazenda California, pulped natural zpracování, region Norte Pioneiro
- 50% El Salvador rodina Hernandéz, honey zpracování, region Quezaltepeque
Pro upražení této kávy používám pražičku Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Umožňuje mi to velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy a také vyzdvihnout sladkost a tělo.
A jak na přípravu?
- V automatickém kávovaru doporučuji následující nastavení: maximální teplota vody
- v případě že váš stroj umožnuje nastavit velikost dávky (intenzitu) kávy, zvolte 80% hrubost mletí zvolte na 2. nejjemnější stupeň
- velikost výsledného espressa nastavte mezi 40-45 ml na 1 espresso a 80-90 ml na 2 espressa
- vždy připravujte ideálně dvojité espresso, tedy 80-90 ml najednou
- klíčem k chutnému espressu z automatu je více než pravidelné čištění kávových cest
- pokud váš stroj umožňuje vyjmutí presovací jednotky, vyjměte ji a omyjte teplou vodou každé 2 dny
- tabletami stroj čistěte 2x častěji než udává výrobce
- používejte výhradně přefiltrovanou vodu (BWT, Brita, Peak Water...)
Pro přípravu v „pákovém“ espresso stroji se mi osvědčil následující recept:
- 17 g čerstvě pomleté kávy
- první kapky nápoje se začaly objevovat po 8 vteřinách od zahájení extrakce
- hmotnost výsledného dvojitého espressa byla 42 g doba extrakce 26 vteřin
- tlak 9 barů
- teplota vody 93 °C
- filtrací upravená voda
Výsledná hmotnost espressa je vždy klíčová. Čas je pouze orientační, ale neměl by být kratší jak 25 a delší jak 30 vteřin.