Výběrová káva Etiopie WENDO z italské pražírny Gardelli Coffee je charakteristická tóny citronu a karamelu s příjemným aroma mléčné čokolády a černého čaje.
Tato káva pochází z oblasti Aleta Wendo, která se nachází v nadmořské výšce téměř 2000 m n. m. v úrodných lesích poblíž jezera Abaya v horním povodí řeky Gidabo. Kávovníky zde rostou ve stínu původních stromů, jako jsou Cordia African a Passiflora Edulis, a těží z přítoku řek Ganale Dorya a Dawa. Zpracovatelskou stanici Wendo vlastní a provozují bratři Asefa a Mulugeta Dukamovi, kteří na provoz stanice dohlížejí od roku 2020. V roce 2006 bratři založili známou exportní společnost s názvem Daye Bensa. Asefa zavedl na stanici lepší a efektivnější postupy zpracování a kontroly kvality a tyto změny přinášejí skvělé výsledky. Stanice je provozována s důrazem na ekologickou udržitelnost a jsou podporovány komunitní projekty. Káva je v této oblasti hlavní tržní plodinou, farmáři však pěstují také koření, ovoce, zeleninu a také cukrovou třtinu a nepravé banány, protože tyto plodiny podporují udržitelný zdroj potravin pro zemědělské domácnosti.
Při promytém zpracování se dužina odstraňuje mechanicky. Zbylý sliz ulpívá na pergamenu a před sušením se rovněž odstraňuje. Během tohoto procesu se cukry obsažené ve slizu odstraňují přirozenou fermentací nebo mechanicky. V případě této šarže se třešně nechají 24 hodin fermentovat ve fermentačních nádržích, aby se příroda a její přirozené procesy mohly projevit. Po odstranění cukrů mohou být zrna následně promyta, aby se odstranily další nečistoty, nebo mohou být ihned převezena na lůžka k sušení. Suší se na vyvýšených afrických postelích do dosažení optimální vlhkosti. Díky tomuto procesu zpracování můžete ochutnat to, co je uvnitř zrnek, nikoliv na povrchu. Promyté kávy jsou téměř stoprocentně závislé na tom, zda zrno během svého vegetačního cyklu vstřebalo dostatek přírodních cukrů a živin. To znamená, že odrůda, půda, počasí, zralost, fermentace, promytí a sušení jsou pro výslednou chuť naprosto klíčové.
- Nadmořská výška: 1.950 – 2.000 m n.m.
- Zpracovatelská stanice: Wendo