Tato kávička z mycí stanice Masha v Burundi z finské pražírny Good Life Coffee je vynikající volbou pro váš filtr. V chuti můžete najít náznaky sušených meruněk, čokolády a malin.
Mycí stanice Masha byla postavena v oblasti známé spíše svým dobytkem než kávou již v roce 1989. Zemědělci v této oblasti se však nespoléhají pouze na jeden zdroj příjmů, ale také pěstují různé plodiny, včetně kávy, aby si udrželi obživu. Za touto kávou stojí více než 2000 drobných farmářů z oblasti, kteří přinášejí své kávové třešně do mycí stanice Masha ke zpracování. V průměru mají tito drobní pěstitelé jen asi 250 kávovníků, z nichž každý produkuje asi 1,5 kg kávových třešní ročně, což vede k roční produkci přibližně 375 kg na farmáře.
Protože samotní farmáři nemusí být nutně profesionály v pěstování kávy, mají fungující mycí stanice v okolí významný vliv na kvalitu kávy. Předávají farmářům znalosti a odvádějí pečlivou práci, když kávové třešně dorazí na stanici ke zpracování. Káva se kontroluje a třídí, aby se zlepšila kvalita, nejprve plavením k oddělení nekvalitních třešní. Ze zbývajících jsou pak odstraněny všechny viditelně vadné třešně, načež je káva zbavena dužiny (kávová třešeň je odstraněna ze zrna). Při honey metodě zpracování se káva v této fázi nepromývá, ale místo toho se přenáší přímo do sucha s vrstvou „medu“ na vrchu kávového zrna, která se smyje při „promyté“ metodě zpracování. Káva schne asi 2-3 týdny, během kterých se případná poškozená zrna ručně třídí.
- Nadmořská výška: 1.672 m n. m.
- Sklizeň: březen - červenec 2023