Výběrová káva Rwanda KANYEGE z finské pražírny Good Life Coffee je charakteristická tóny třešní a červeného bobulovitého ovoce.
Mycí stanici Kanyege, která se nachází v okrese Nyamasheke v Západní provincii, zakoupila společnost Sucafina Rwanda (Rwacof) v roce 2017 v rámci svého projektu správy farmy. Brzy po koupi zavedla programy, které školí a zaměstnávají místní obyvatele v oblasti pěstování kávy, kteří jsou pak k dispozici drobným pěstitelům v oblasti při prořezávání, sklizni, hnojení a osvědčených postupech ochrany proti škůdcům.
V období sklizně od března do června se zralé třešně denně dopravují do mycí stanice, kde se nejprve nechají proplout hustými kanály, aby se odstranily nežádoucí, méně husté bobule. Zbylé třešně se poté ručně třídí, aby se odstranily viditelné vady, jako jsou nadměrné oplodí a poškození hmyzem. Tyto dva kroky pomáhají zajistit celkově vyšší kvalitu kávy, která se odráží ve výsledném šálku.
Diskový rozvlákňovač odstraní vnější slupku a většinu slizů z bobů, které se pak naskládají do nádrží, kde probíhá 12 až 16 hodin suché fermentace v závislosti na teplotě. V poslední fázi před sušením se zrna promyjí v čisté vodě, aby se odstranily poslední zbytky slizů, které ještě mohou ulpívat na pergamenové vrstvě. Po umytí se zrna přesunou na vyvýšené stoly, kde se suší na slunci. Vzhledem k intenzitě poledního slunce se zrna přikrývají, aby se zabránilo příliš rychlému vysychání, které by mohlo vést k popraskání a zhoršení kvality. Během fáze sušení jsou zrna také přebírány pracovníky, kteří odstraňují viditelné vady a udržují je v pohybu, aby se umožnilo rovnoměrné sušení a homogennější produkt.
- Producent: Rwacof, spolupracující s více než 940 drobnými zemědělci
- Vesnice: Kanyege, Nyakabingo
- Nadmořská výška: 1800 - 2100 m n. m.