Čistý a velmi ovocný šálek skoro jako káva z Keni, ale přece to keňská káva není. Tak taková je nová kávička z regionu Cajamarca v Peru od londýnské pražírny Square Mile. Tuto šťavnatou bombu s chutěmi jablek a červeného pomeranče doplněnou o sladké tóny toffee si jednoduše zamilujete!
El Rejo je malá farma v severní části Peru o rozloze pouze jeden hektar. Farmu vlastní exportní dvojice José „Pepe“ Rivera a Mariagarcia Echeandía ze společnosti Origin Coffee Lab. Tento lot vyzdvihuje práci jednotlivců, kteří jsou klíčovými hráči pro většinu dodavatelských řetězců v celém Peru, ale s kontextem vlastní úrody. Pro lidi, kteří úzce spolupracují s pěstiteli kávy je velmi poučné mít vlastní úrodu a zažít obtíže a odměny pěstování kávy na vlastní kůži. Zkušenosti a dovednosti nabyté při práci pro Origin Coffee Lab se skvěle odrážejí i v těchto kávových zrnkách.
Při promytém způsobu zpracování jsou kávové třešně ihned po sklizni promyty roztřízeny podle kvality a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při sušení neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již zrnka rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Promytá metoda přináší v šálku čisté, lehké a svěží tělo s ovocnými tóny a květinovým aroma.
- Nadmořská výška: 1750 až 1800 m n. m.
- Producent: Jose 'Pepe' Rivera a Mariagarcia Echeandiá