Výběrová káva Panama DAMARLI WINE YEAST z brněnské pražírny Poppy Beans Coffee Roastery je charakteristická tóny nektarinek, jahod, višní a čokolády.
Farma Damarli byla založena roku 1995 když David Pech, inženýr NASA a fotograf spolu s jeho ženou Liou Pech (Ruiz) koupili pozemky v dražbě od banky. Rodina Ruiz byla s kávovým odvětvím úzce spjata v této oblasti již po čtyři generace a proto se David a Lia rozhodli využít příležitosti, která se jim naskytla a připojit se k rodinnému podnikání. Jméno Damarli pochází z kombinace jmen původních zakladatelů a investorů: David a Davidovi rodiče Manfred a Ruth a Lia.
V roce 2014 se do Panamy ze států přesunul Keith, syn Davida a Liy, a začal pracovat na novém projektu, čímž odstartoval novou éru produkce výběrové kávy. Keith postupně začal objevovat různé druhy kávových zrn na farmě a účastnit se mezinárodních kávových veletrhů, kde produkt prezentoval. David neustále investuje spoustu času i prostředků do farmy a jejího okolí. Vybudoval dům pro hosty, nový mlýn, sušící postele a ochutnávkovou laboratoř. David rovněž začal experimentovat s procesem zpracování pomocí kvasnic.
Tyto progresivní metody začaly nést ovoce v roce 2019, kdy farma Damarli získala titul nejlepší Pacamara a druhá nejlepší tradičně zpracovaná káva v Panamě. Po dokončení procesu macerace a fermentace se třešně přesunou ze sudů na vyvýšené postele, kde se rovnoměrně sušší a otáčejí po dobu 10-14 dní než se dosáhne výsledné zbytkové vlhkosti 9.5%. Následně se zrna uskladní v paruvzdorných pytlích a odpočívají po dobu alespoň dvou měsíců za stálých teplot.
V šálku najdete intenzivní a bohatou chuť nektarinek, jahod, višní s tóny čokolády. Nugátové aroma. Káva má plné sametové tělo s bohatou jiskřivou a svěží dochutí.
- Producent: Damarli Estate
- Oblast: Boquete
- Zpracování: Naturální - macerace a fermentace celých kávových třešní vinnými kvasnicemi v uzavřených sekvojových sudech
- Nadmořská výška: 1500 m.n.m.
- Odrůda: Catuai/Caturra, Pacamara, SL-28, Laurina