Výběrová káva Kostarika ALMA NEGRA - vzorek z pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny rozinek v rumu, višní a nutelly.
Oscar a Francisca jsou vlastníci-provozovatelé Beneficio Las Lajas a producenti kávy třetí generace, avšak před rokem 2006 se zabývali pouze pěstováním kávy, nikoli jejím zpracováním. Jejich vášeň pro kávový průmysl se projevuje péčí a v odborných znalostech, které vkládají do každé kávy. V roce 2006 se Oscar a Francisca rozhodli zpracovávat kávu sami a také s ní experimentovat. Od založení mikro mlýna Las Lajas se rozrostli z počáteční roční produkce 25 pytlů až na export o objemu kolem 2000 pytlů!
Mlýn Las Lajas je dobře známý pro své jedinečné a exotické medové a naturální kávy. V roce 2008 zasáhlo během sklizně zemětřesení, díky kterému zůstali farmáři bez elektřiny nebo vody po dobu jednoho týdne, zatímco sběrači dodávali kávu, riskovali tak zpracování kávy suchou metodou. První reakce byly negativní, nicméně mezinárodní komunita kávy tento profil milovala, a proto bylo rozhodnuto pokračovat ve zpracování stávající metodou. Jejich proces se v průběhu let měnil a přizpůsoboval a také podnítil trend v mikroprocesech přirozeného procesu v Kostarice. Třešně jsou při suché metodě po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Farma: Las Lajas
- Nadmořská výška: 1.500 m. n. m.