Užijte si lahodný okamžik s touto výjimečnou kávou od pražírny Sey Coffee. Tato kávová lahůdka původem z Etiopie byla zpracovaná metodou honey, což ji propůjčuje sladkost cukrového melounu, šťavnatost liči společně s květinovou lehkostí. Dopřejte si unikátní zážitek, který probudí vaše smysly a potěší vaše chuťové buňky.
Zpracovatelská stanice Hamasho sídlí v oblasti Sidama, na úpatí hory Bombe. Kávové třešně jsou velmi hutné, s vysokou koncentrací menších zrnek, což odráží pomalé zrání ve vyšších nadmořských výškách. Asi 1 500 farmářů z různých oblastí regionu dováží svá zrnka na zpracovatelskou stanici ve vesnici Hamasho. Za těmito zrnky stojí Assefa Dukamo (vedoucí společnosti Daye Bensa, která spravuje stanici Hamasho), který bezpochyby patří na samou špici etiopských producentů kávy. Dokazují to nejen úspěchy v aukčních soutěžích, ale také konzistentní kvalita jeho káv.
Při honey procesu zůstává na kávových zrnech během zbavování slupek určité množství slizu a dužiny. Tento povlak zůstává na zrnu během fermentace a sušení, čímž přispívá k množství cukrů absorbovaných zrnem a ovlivňuje chuťové tóny výsledného šálku. Množství zbývajícího povlaku určuje typ honey procesu - white, yellow, red nebo black ve vzestupném pořadí podle koncentrace povlaku. Při správném zpracování mohou kávy získat poměrně hodně sladkosti a chuti a zároveň zůstat čisté. Při práci s kavámi zpracovanými honey metodou se často upřednostňují vyvýšené sušící lůžka (někdy označovaná jako africká sušící lůžka), protože umožňují dodatečné proudění vzduchu. Vzduch zajišťuje rovnoměrné sušení zrn a snižuje výskyt plísní a bakterií. Na druhou stranu jsou někteří pěstitelé zvyklí používat sušení na terase vystavené slunci, které vyžaduje pravidelné shrabování zrn, aby se zabránilo vzniku plísní. Celková doba fermentace a sušení závisí na těchto rozhodnutích a také na okolní teplotě a vlhkosti, ale při zpracování metodou red honey je třeba bez problémů počítat se dvěma týdny od depulpingu až do ukončení sušení.
- Nadmořská výška: 2300 m n. m.
Balení kávy může být částečně pomačkané. Za způsobené estetické nedokonalosti se omlouváme s pražírnou situaci řešíme, aby se to v budoucnu neopakovalo.