Výběrová káva Etiopie CHELBESA ze švédské pražírny Morgon Coffee Roasters je charakteristická tóny šťavnatého červeného rybízu a limonády.
Svým podnebím a rozeklaným terénem zdvihajícím se i do dvoutisícových nadmořských výšek je Etiopie pro kávovníky jako stvořená. Místní terroir propůjčuje kávám typickou svěží čistotu a lehkost těla, až čajový pocit v ústech, zářící intenzivní citrusovou aciditou s explozivními tóny šťavnatého ovoce. Stejně tak je tomu i u této kávy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny
- Nadmořská výška: 2100 m n. m.