Výběrová káva El Salvador FUNKY liberecké pražírny Nordbeans je charakteristická tóny bonbónů, bourbonu a hroznů.
Tato káva byla vypěstována na úpatí vulkánu Santa Ana. Na farmě nesoucí název Miramar ji pěstuje zemědělec Jaime Catota společně s kamarádem Rodolfo Ruffattim. Ti kávu podrobují anaerobní fermentaci, při které vznikají neobvyklé chuťové profily, jako v tomto případě objevující se chutě bonbónů a bourbonu. Kávovníky odrůd red bourbon a typica rostou v nadmořské výšce 1.650 m.n.m., kde je vulkanická půda velmi úrodná a příznivá i co do klimatických podmínek pro pěstování kávy.
Proces fermentace probíhá až po ručním sběru kávových třešní a narušením jejich dužiny. Fáze kvašení ve vzduchotěsných sudech s vodu probíhá v rozmezí 12-48 hodin. Poté se kávové třešně rozprostřou na vyvýšené postele pro sušení na Slunci, kde jsou pravidelně převraceny a kontrolovány, dokud nedosáhnou vlhkosti kolem 10-13%. Poté se naposledy třešně znovu protřídí a připravují se do jutových pytlů na export.
- Farma: Miramar
- Producent: Jaime Catota a Rodolfo Ruffatti
- Nadmořská výška: 1.650 m.n.m.
- Region: Palo Campana, Santa Ana Vplcano
- Zpracování: Anaerobní 120 hodin fermentace
- Odrůda: Arabica (Red Bourbon, Typica)