Výběrová káva Kostarika ROBLE NEGRO - geisha z dánské pražírny Prolog Coffee je charakteristická tóny květin, marcipánu, citrusů a bílého čaje.
Tento batch Gesha pochází z první sklizně této vzrušující odrůdy pěstované v Roble Negro.
Tým z pražírny Prolog měli šanci navštívit Jorgeho farmu na konci února tohoto roku a ochutnat čerstvé, zralé kávové třešničky z odrůdy gejša, a podle nich to byl vrchol jejich výletu!
Velmi velmi sladké se spoustou ovocných a květinových tónů. Celková první sklizeň Gejši Roble Negro přinesla pouze 69 kg ze 400 rostlin, Jorge plánuje mít do roku 2025 1000 stromů Gejši.
Něco málo o zpracování této šarže:
Po sklizni se káva dostává samospádem do mlýna, kde plave a odstraňujou se prázdné slupky, větve nebo kameny. Káva prochází rozvlákňovačem, kde je dužina zcela odstraněna ze zrna. Uchovává se v nádržích po dobu 36 až 40 hodin, aby došlo k fermentaci cukrů a úplnému odstranění rostlinného slizu z kávového zrna. Poté se zrnka uloží se na sušicí postel po dobu 6 až 8 dnů. Roble Negro se ocitá na bujně porostlých svazích, které chrání farmu před větrem a drsným počasím, a přesto si stále užívá příznivých podmínek nadmořské výšky 1800 metrů . Když Jorge koupil tuto farmu, měla několik volných pastev pro dobytek, různé hektary zachovalého deštného pralesa a pohodlný domov pro předchozí majitele.
Jorge pokorně daroval dům svým farmářským dělníkům spolu s několika pozemky na pěstování potravin. Louky byly přeměněny na kávové pole a les byl samozřejmě zachován.
Pro Jorgeho bude ochrana přírody vždy na prvním místě, káva je zábava a krásné řemeslo, ale v Cedral Alto je součástí většího, harmonického ekosystému. Jorge Vazquéz vyrostl na kávových polích v okolí Asserí a vzpomíná, jak hrál fotbal se svými bratranci, zatímco dospělí sbírali kávu. Poté, co pracoval dvacet pět let jako bankovní manažer, rozhodl se, že je čas znovu prožít tyto zkušenosti se založením pokrokové biodynamické kávové farmy ve stejném regionu, a také založením recyklační společnosti s cílem snížit znečištění v Kostarice. Za posledních deset let se farma přeměnila na centrální místo v komunitě pro sportovní a kulturní akce, ubytování, ekoturistiku a samozřejmě produkci kávy. K výrobě kávy je využíváno méně než dvacet procent terénu farmy, aby byla zachována přirozená vegetace. Kromě toho Jorge používá organické mikroorganismy k ochraně a výživě své plantáže.
- farma: Finca Cedral Alto
- farmář: Jorge Vasquéz
- región: Tarrazú
- město: Aserrí
- nadmořská výška: 1,750-2,000m n.m.