Nomad Coffee

4.8 / 5

O nás

Tel: +34 628 56 62 35
Adresa: Passatge de Sert 12
08003 , Barcelona
Španělsko
Web: nomadcoffee.es
Sociální:

Koncept pražírny Nomad vznikl na londýnských trzích, kde se kávový fanoušek a dnešní majitel této pražírny rozhodl prodávat kávu místním lidem. Láska ke kávě ho fascinovala natolik, že se rozhodl naučit kávu pražit a přestěhoval se do Barcelony, kde svou novou vášeň přetvořil v mnohem víc. V dnešní době má Nomad v Barceloně tři skvělé pobočky, kde kávu praží, připravuje a prodává. V nabídce pražírny jsou výběrové kávy, které odrážejí pohled pražírny na aktuální trendy a samozřejmě sezónnost sklizní.

Vše začalo v roce 2011, když zakladatel této pražírny Jordi Mestre strávil dva roky prací v nejlepších kavárnách ve městě. Rozhodl se, že vše, co se naučil, využije v praxi. Díky této ambici si pořídil svůj kávový vozík a stal se tak kočovným baristou rozvážejícím kávu po legendárních londýnských trzích. Další velký milník pak nastal v roce 2014. To už se přesouváme z Londýna do Barcelony, kde Nomad otevírá svou první prodejnu NOMAD COFFEE LAB. Prostor, kde je káva jedinou věcí na tamním menu, a hrdě se tak hlásí k třetí vlně ve světě výběrové kávy. Dnes pražírna Nomad čítá již 33 zaměstnanců, ale za zmínku určitě stojí ještě hlavní výběrčí kávy Fran González a hlavní pražička Laura Michelle Coe.

Stejně jako v roce 2011, kdy byl Nomad Coffee pouhým vozíkem s kávou na trzích v rušném Londýně, i dnes zůstávají hodnoty a cíle Nomad Coffee stejné: blízkost, respekt k výrobci a pečlivý přístup k detailům v celém výrobním řetězci. Velký fokus je kladen na samotné pražení, a proto se chtějí podílet na každé fázi výrobního procesu. Cestují za těmi nejlepšími zrny a spolupracují s dovozci a zemědělci. Kávu praží ve svém sídle a uplatňují vlastní standardy kvality, které jim pomáhají rozvinout potenciál každého zrna výběrové kávy. Transparentností při nákupu jednotlivých šarží chtějí prokázat úctu k producentům kávy. Počínaje rokem 2020 se rozhodli každoročně vypracovat zprávu o transparentnosti všech káv, které nakupují, a v roce 2021 se této pražírně podařilo „zprůhlednit“ 100 % své nabídky. Na oficiálních stránkách je tedy k nahlédnutí rozpis jednotlivých kávových šarží včetně jejich cen a další data, se kterými nadále pracují. Pražírna se tak například zaměřuje i na podmínky práce svých zaměstnanců a jejich diverzitu a podobně.
V roce 2017 byla pražírně nabídnuta zrekonstruovaná a vylepšená německá pražička Probat UG22 s novými funkcemi pro ovládání pražení, plynu, proudění vzduchu a plamene. Tento nový přírůstek pomohl zvýšit výrobu a následně rozšířili klientelu při zachování nejvyšších možných standardů. Dnes pražírna produkuje mimo jiné také vlastní Cold Brew v lahvích a zároveň se nebojí experimentovat s dalšími přísadami, jako například zmrzlinou.

Rok poté, co začal Jordi podnikat v Londýně, se přihlásil na španělské národní mistrovství baristů a na finále v Madridu získal první místo. O měsíc později dosáhl s podporou svého mentora Roba Dunea na 15. místo na mistrovství světa baristů ve Vídni. V roce 2013 Jordi podruhé za sebou vyhrává španělské národní mistrovství baristů a je vyslán do australského Melbourne, aby svou zemi reprezentoval na mistrovství světa. Rozhodne se prodat svůj vozík s kávou v Londýně, a přenést tak své zkušenosti do Barcelony.