Představte ovocný dezert plný bobulového ovoce s hutným čokoládovým krémem. Přesně taková je tato káva, které provoní každé vaše ráno. Pokud máte v oblibě tóny naturálního zpracování, oblíbíte si i tuto promytou kávu.
Kávový trh je plný káv z peruánských oblastí Jaenu a San Ignacia. Tato zrnka ale ukazují, že i oblasti Cutervo a Chotu mají co nabídnout — zejména díky vyšší nadmořské výšce a o něco ovocnějšímu profilu.
Rodinný kolektiv Paredesových v Cutervu je součástí družstva Aromas del Valle (ADV). Během posledních několika let ADV a Tropiq (partner pražírny Square Mile), založili program, který se zaměřuje výhradně na oblast Cutervo a jeho mladé, energické producenty. Severní Peru je známé systémem minga, kdy rodiny a sousedé společně udržují a sklízejí své pozemky.
Zrnka byla zpracovaná promytou metodou. Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již zrnka rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Promytá metoda přináší v šálku čisté, lehké a svěží tělo s ovocnými tóny a květinovým aroma. Bohužel ale není příliš šetrná k životnímu prostředí, jelikož se při ní spotřebuje velké množství vody a s odpadní vodou se do prostředí uvolňuje i mnoho nežádoucích látek.
- Nadmořská výška: 2 000 - 2 100 m n. m.