Ochutnejte šálek osvěžujícího brusinkového džusu proplétající se skrz intenzivní dozvuk tmavé čokolády, kde se v závěru tohoto kávového dobrodružství otevře chuťový ráj tropického ovoce. Tak přesně takhle chutná promytá Kolumbie Javier Alvear od budějovických Kmen Coffee Roasters! Šťavnatost a svěžest, tak si představte tento nejen ranní šálek filtrované kávy.
Farmář Javier Alvear se v kávovém světe pohybuje od narození. Jeho rodiče i prarodiče se živili jako sběrači kávy v regionu Huila. Javiera brzy omrzelo pracovat tímto způsobem a vydal se na cestu producenta výběrové kávy. Naučil se pěstovat kávovníky a našetřil si peníze, aby mohl s bratrem pracovat na vlastní farmě. Začínali s robustou, trh je však k producentům robusty neférový a tak se pustili do výběrové kávy. Všechny jejich kávovníky byly odrůdy Pink Bourbon a dobře se jim v kolumbijském klimatu dařilo. Po třech letech jim jejich soused José Salazar (též producent výběrové kávy) řekl, že našel novou odrůdu, která zanechává v ústech jemně pikantní pocit. To dalo této odrůdě i jméno - Ají totiž znamená chilli paprička. Javier se tedy rozhodl začít sázet své vlastní kávovníky odrůdy Bourbon Ají, která je geneticky odlišná. Vyznačuje se jemně kořenitým charakterem, který je při chladnutí následován chutí červeného ovoce a jemnými květinovými podtóny.
Javier nechal třešně 24 hodin fermentovat, následně je vypeckoval a znovu fermentoval 70 hodin v tancích. Je to úplná alchymie!