Pozor, pozor! Hugo Gualaco v jiném kabátku. Žluté blumy, červený pomeranč a med střídá černý rybíz, žlutý meloun a karamel. Stejná země, stejný farmář, stejná odrůda, avšak jiné zpracování. Stejně jako honey zpracovaná káva se i tato promytá hodí na poklidné části dní. Zkuste porovnat a dejte nám vědět, jaká vám chutnala víc.
Hugo je 44 letý svědomitý a šikovný farmář, který pěstuje kávu se svou manželkou a dvěma dětmi na jejich farmě La Vega ve vesnici San Adolfo. Rodina pracuje s kávou celý život a posledních 8 let se zaměřují na výběrovou kávu, vzdělávají se a navštěvují kávové laboratoře v okresních městech, kde se učí, jak správně kávu hodnotit. Snaží se vylepšit nejen své farmářské znalosti, ale také ty baristické, roasterské i cuppovací.
Hugo je sice tichý a málo komunikativní, ale je pečlivý, soustředěný na práci a začal kávy zpracovávat jinak než všichni v okolí. Tentokrát se Hugovi povedla tato lahůdka, odrůdy Pink Bourbon, kterou se rozhodl zpracovat promytou metodou. Pink Bourbon je prý Hugovo nejoblíbenější odrůda. Zralé protříděné třešně omyl a nechal přes noc 12 hodin fermentovat v násypce. Ráno třešně vyloupal a zrnka nechal ještě zasucha kvasit v kádi po dobu 36 hodin. Poté káva putovala do tradičních zakrytých sušáren, kde se pomalu sušila po dobu 20 dní.
- Farmář: Hugo Gualaco
- Farma: La Vega