Výběrová káva Keňa KIANGOI z irské pražírny Calendar Coffee je charakteristická tóny červených bobulí a pomeranče.
Mycí stanice Kiangoi je jednou ze tří mokrých mlýnů patřících družstvu Rungeto Farmers Cooperative v Kirinyaga ve střední Keni. Producenti patřící do tohoto družstva se nacházejí na svazích hory Mount Kenya. Tato oblast je známá svými intenzivními, komplexními a chuťově hutnými kávami. Pro keňskou kávu nastává zajímavá doba. Díky klimatickým změnám a rostoucí oblibě odrůd odolných vůči chorobám je nyní k dispozici širší škála chuťových profilů než kdykoli předtím.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Producent: Farmáři z Rungeto Cooperative
- Nadmořská výška: 1.600 - 1.800 m n.m.