Další ze série (ne)klasických 'etiopek' pražírny The Naughty Dog. Etiopie GORAA chutná jako květinový med a broskvový čaj. Zvratem v příběhu je závěr mléčné čokolády, který kávě dodává komplexnost ve své sladké chuti.
Do stanice Goraa, kterou provozuje majitel Ture Waji, dodává třešně 23 drobných zemědělců z vesnice Uddo Hadammaa. Ture před vybudováním své první stanice v roce 2018 získal zkušenosti jako manažer exportu a farem pro různé kávové farmy a společnosti. Ture a jeho tým vedou v komunitě několik iniciativ, od poskytování vzdělávání producentům v oblasti osvědčených zemědělských postupů až po výstavbu škol a silnic. Kromě toho nabízí zemědělcům půjčky před sklizní, které jim pomáhají pokrýt náklady na produkci, jako je údržba a najatá pracovní síla.
Tato šarže je zpracována naturální metodou a třešně se před sušením na afrických záhonech omyjí a nechají plavat, aby se tak oddělila defektní zrna. Po sběru se kávové třešně rozprostřou v tenké vrstvě k sušení na slunci. Někteří producenti využívají betonové podlahy, jiné plody suší na tzv. afrických postelích. Jsou vyvýšené a umožňují lepší proudění vzduchu, čímž urychlují proces sušení. Třešně se musí pravidelně obracet jako prevence plísní a zahnívání. Po vysušení se mechanicky očistí zrnka od dužiny se slupkou a následně je káva připravena na export.
- Nadmořská výška: 2 000 – 2 100 m n.m.
- Zpracovatelská stanice: Goraa
- Sklizeň: leden 2022